Redactie - 22 april 2022

RocksDB biedt integreerbare persistent key-value store

RocksDB biedt integreerbare persistent key-value store image

SpeedB.io is een jonge startup uit Tel Aviv. Zij hebben de handschoen opgepakt om een bestaande database kern, onderhouden door Facebook en gebaseerd op LevelDB, dat ontwikkeld is door Sanjay Ghemawat en Jeff Dean van Google, verder te perfectioneren. Dutch IT-channel sprak CEO en co-founder Adi Gelvan. De C++-library achter RockDB wordt onderhouden door het Facebook Database Engineering Team.

RocksDB is geoptimaliseerd voor snelle opslag met een lage latency, zoals flash drives en hogesnelheid diskdrives. RocksDB benut het volledige potentieel van hoge lees/schrijfsnelheden die door flash of RAM worden geboden. Hoewel RocksDB op dit moment nog een licenceerbare propriety oplossing is, geeft Adi aan later dit jaar voor een open-source-benadering te gaan kiezen. Langs deze weg is via gebruikers en developers de gewenste schaalvergroting te realiseren en is het met de juiste commerciële aanpak ook financieel aantrekkelijk te maken.

Adi Gelvan: “RocksDB is aanpasbaar aan verschillende workloads. Van database storage engines zoals MyRocks tot applicatie data caching en embedded workloads. RocksDB kan dus gebruikt worden voor een verscheidenheid aan toepassingen. De software ondersteunt basisbewerkingen zoals het openen en sluiten van een database, het lezen en schrijven naar de database en meer geavanceerde bewerkingen zoals samenvoegen en verdichtingsfilters.”

Het bedrijf telt momenteel 20 werknemers en verwacht dit aantal tegen het einde van het jaar te verdubbelen. Hoewel men voorlopig productondersteuning op afstand biedt vanuit Israël, zal het in de toekomst steunpunten opzetten in de belangrijkste westerse markten.

Door: Hans Steeman

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!