Redactie - 03 mei 2022

CNN: Door Rusland gestolen John Deere landbouwmachines onbruikbaar gemaakt

CNN: Door Rusland gestolen John Deere landbouwmachines onbruikbaar gemaakt image

Miljoenen dollars aan landbouwmachines van het merk John Deere zijn door Russische strijdkrachten gestolen in Oekraïne. De machines zijn getraceerd naar Tsjetsjenië en op afstand onbruikbaar gemaakt door John Deere.

Dit meldt althans een anonieme Oekraïner aan CNN. John Deere kondigde twee weken na de Russische invasie in Oekraïne aan geen landbouwmachines meer te verschepen naar Rusland. In een later stadium is deze maatregel uitgebreid naar Belarus in reactie op internationale sancties.

Diefstal

Agrotek-Invest, een geautoriseerde John Deere dealer in Oekraïne. meldt sinds maart dat Tsjetsjeense strijdkrachten die strijden voor de Russen landbouwmachines hebben gestolen uit zijn showroom in Melitopol. Zo meldde het bedrijf op 31 maart de diefstal van een S770 en S760 maaidorser inclusief Tempo zaaimachines van het Zweedse Väderstad zijn gestolen. De machines hebben een waarde van ongeveer een miljoen dollar. Op 5 april meldde het bedrijf opnieuw diefstal van landbouwmachines. In totaal zou meer dan 5 miljoen dollar aan machines zijn gestolen.

Väderstad meldde op 7 april al de gestolen machines te hebben vergrendeld. Zij kunnen hierdoor niet langer worden gestart of gerepareerd. De anonieme bron van CNN meldt nu dat John Deere vergelijkbare maatregelen heeft genomen. De dealer zou John Deere hebben verzocht de gestolen machines via een ECU-update onbruikbaar te maken. The Register heeft John Deere om commentaar gevraagd, maar heeft hierop geen reactie gekregen.

Cloudian BW - week 11/12-2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!