Witold Kepinski - 13 mei 2022

McKinsey en SAP werken samen rond cloud en bedrijfstransformatie

McKinsey en SAP werken samen rond cloud en bedrijfstransformatie image

McKinsey en SAP bundelen hun krachten om de waarde van bedrijfstransformatie te maximaliseren door middel van cloudoplossingen. Dit meldt McKinsey in een blog.

Nieuwe uitdagingen in de toeleveringsketen, de groeiende dreiging van cyberaanvallen en andere geopolitieke factoren versnellen de verschuiving naar clouddiensten - een marktkans van 1 biljoen dollar, zoals blijkt uit recent onderzoek van McKinsey. Historisch gezien heeft dergelijke onzekerheid organisaties ertoe aangezet om te investeren in het moderniseren van de technologie achter hun bedrijfsmodellen. Maar traditionele benaderingen van ERP-modernisering zijn te vaak tekortgeschoten in het maximaliseren van de bedrijfswaarde, waardoor C-suite-prioriteiten zoals bedrijfsstrategie en organisatorische mentaliteit als bijzaak blijven.

Om dit aan te pakken, hebben SAP en McKinsey gebruik gemaakt van hun individuele sterke punten om een strategische alliantie te creëren die technologische modernisering combineert met strategie-uitvoering, waardoor de bedrijfsresultaten worden gestimuleerd en kritieke zakelijke uitdagingen worden aangepakt. Met een initiële focus van de industrie op consumentenproducten, retail, automotive en productie, zullen SAP en McKinsey een end-to-end ontwerp bieden voor SAP S/4HANA-migratie.

Transformatie

Meest recentelijk werkte Merck KGaA, een life sciences-bedrijf, samen met SAP en McKinsey om het complexe ERP-systeem van het bedrijf te transformeren, van een verzameling legacy-platforms naar een geconsolideerd wereldwijd systeem, compleet met een nieuwe organisatiestructuur en bestuursmodel.

"Elke onderneming moet nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen om te voorkomen dat ze worden verstoord, efficiënter worden om innovatie te financieren en missiekritieke systemen transformeren op een manier die bedrijfsrisico's minimaliseert", vertelde SAP-CEO Christian Klein (foto) tijdens het Sapphire event in Orlando. "Deze alliantie zorgt ervoor dat McKinsey en SAP zij aan zij kunnen werken om zich te concentreren op het inzetten van de juiste ERP met de hoogste ROI en duurzame waarde van technologie-investeringen, waardoor klanten kunnen profiteren van tal van nieuwe waardepools."

Toekomstbestendig

Naast de Merck-case heeft deze alliantie al een overtuigende impact gehad voor een reeks klanten, waaronder een gerenommeerde Europese kruidenier die in staat was om de toenemende kostendruk van concurrenten tegen te gaan en tegelijkertijd te voldoen aan de toenemende digitale vraag van klanten. Binnen de opstartfase van vier maanden heeft de kruidenier een transformatiebeheerfunctie opgezet die de perspectieven van buitenaf op huidige trends en toekomstige vereisten voor alle bedrijfsfuncties evalueerde. Dit hielp bij het bepalen van een beoogde bedrijfsmodel voor het toekomstige ERP-landschap, en als resultaat ontwikkelde de kruidenier beoogde bedrijfsmodellen voor de detailhandel, toeleveringsketen, categoriebeheer en financiën, waarmee een nieuw toekomstbestendig bedrijfsmodel tot stand kwam.

"Technologie maakt snelheid mogelijk en kan een buitensporige rol spelen bij het stimuleren van duurzame, inclusieve groei", zegt McKinsey, wereldwijde managing partner Bob Sternfels. "De relatie tussen SAP en McKinsey brengt strategisch denken samen met technische implementatie, waardoor de moedigste leiders blijvende oplossingen vinden voor onze meest urgente uitdagingen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!