Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2022

Canalys: Drie procent minder pc's verscheept in eerste kwartaal

Canalys: Drie procent minder pc's verscheept in eerste kwartaal image

15,8 miljoen pc's (desktops, notebooks en werkstations) zijn in Q1 2022 verscheept, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Dit is een daling van 3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Knelpunten in de bevoorrading, de dreiging van een recessie en toenemende geopolitieke spanningen beperkten de groei aan het begin van 2022. Lenovo blijft marktleider en verscheepte 4,1 miljoen pc's in West-Europa in het eerste kwartaal van 2022, waarmee het bedrijf een marktaandeel van 26% in handen heeft. HP volgt met 3,9 miljoen eenheden en een marktaandeel van 25%. De rest van de top 5 bestaat uit Dell, Apple en Acer, met respectievelijk 14%, 10% en 9% marktaandeel.

de daling van het aantal verzendingen in West-Europa komt na een lange periode van sterke groei. Maar het aantal verzendingen ligt nog steeds boven het niveau van vóór de pandemie, wat de kracht van de heropleving van de pc-markt in de regio aantoont. "West-Europa is de afgelopen twee jaar een veerkrachtige markt geweest voor pc-leveranciers, dankzij het aanpassingsvermogen van de regio in zijn COVID-reacties", zegt onderzoeksanalist Trang Pham. “De commerciële vraag is sterk, aangezien meerdere markten officieel zijn overgestapt op business-as-usual operaties. In feite was bijna 60% van de apparaten die in het eerste kwartaal in West-Europa werden verscheept, voor commercieel gebruik. Desondanks voelt de pc-markt de druk van wereldwijde knelpunten in de toeleveringsketen, van lockdowns in China's productiehubs tot de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Langere doorlooptijden en stijgende kosten van onderdelen dwingen werkgevers om hierop te plannen en te budgetteren om apparaten veilig te stellen voor zowel de steeds meer bevolkte kantoren als hybride werknemers.”

canalys-pc-markt-q1-2022.png

Lenovo en HP aan kop

Lenovo en HP domineerden de pc-markt in West-Europa met zeer vergelijkbare marktaandelen. Beide zagen een lichte daling van de jaarlijkse verzendingen, maar bleven samen goed voor de helft van de verzendingen in de regio. Voor Lenovo is EMEA de op een na snelst groeiende regio als we kijken naar omzet, na China. Canalys verwacht dat EMEA ook in de toekomst een belangrijke markt blijft voor Lenovo. HP slaagde ondanks de dalende vraag naar Chromebooks erin om de leveringen van high-end pc's zoals gaming-, premium- en werkstationmodellen te vergroten.

canalys-pc-markt-q1-2022-2.png

De tabletmarkt in West-Europa kromp in het eerste kwartaal van 2022 voor het derde achtereenvolgende kwartaal met een daling van het aantal leveringen met 22% tot 6,5 miljoen stuks. "De vraag naar tablets is over zijn hoogtepunt heen in de belangrijkste markten", zegt Pham. “De penetratie in het consumentensegment is tijdens de pandemie enorm gestegen en is bijna verzadigd. De voorspelde daling van de vraag zorgde ervoor dat bijna elke leverancier een scherpe daling van het aantal leveringen doormaakte, inclusief marktleider Apple, die de afgelopen kwartalen consequent beter presteerde dan de markt. De leverancier noemde leveringsbeperkingen in plaats van een lage vraag naar zijn populaire iPads."

Canalys voorspelt dat de economische output van West-Europa zwaar gebukt zal gaan onder de hoge inflatie en de aanhoudende oorlog in Oekraïne, waarvan Canalys de impact hier beschrijft. De dreiging van een recessie deed zich voor toen Rusland eind april de gasstromen naar Polen en Bulgarije kortstondig stopzette, waardoor de energieprijzen tijdelijk werden geschokt. West-Europese landen haasten zich om hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen om de economie van het blok te stabiliseren. “Met de huidige economische vooruitzichten voor 2022 zullen de consumentenbestedingen naar verwachting afnemen naarmate de koopkracht afneemt. Hoewel pc's de afgelopen twee jaar definitief de 'essentiële' tag hebben verdiend, zullen consumenten nieuwe aankopen en upgrades uitstellen tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Er is echter een lichtpuntje, aangezien de hervatte bedrijfsactiviteiten, zowel bij het MKB als bij ondernemingen, naar verwachting de vraag naar pc's op de lange termijn gezond en sterk houden."

  canalys-pc-markt-q1-2022-4.png

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!