Wouter Hoeffnagel - 29 mei 2022

Social netwerk PubHubs van Nederlandse hoogleraren lanceert volgend jaar

Social netwerk PubHubs van Nederlandse hoogleraren lanceert volgend jaar image

Een social netwerk ontwikkeld door twee Nederlandse hoogleraren lanceert volgend jaar. Het gaat om PubHubs. Centraal staat hierbij privacy en databescherming; PubHubs belooft nooit gegevens van gebruikers te verzamelen.

Dit zegt Bart Jacobs, bedenker van PubHubs en hoogleraar Computerbeveiliging in Nijmegen, tegen NU.nl. PubHubs is een afkorting van Public Hubs. Het platform moet niet zo zeer de strijd aangaan met Facebook, maar een nieuw social media-platform worden wat naast het bestaande aanbod wordt gepositioneerd.

'Plundernetwerk'

Jacobs noemt Facebook een 'commercieel plundernetwerk', waarbij gebruikers worden gemanipuleerd om geld te verdienen. Ook zouden gebruikers worden blootgesteld aan oplichters. PubHubs wil dit anders doen. Zo moet de software transparant en open source zijn, zodat iedereen kan controleren wat er met gegevens wordt gedaan.

Mensen kunnen zich op PubHubs aansluiten bij gemeenschappen, die over allerlei onderwerpen gaan. Binnen deze Hubs zijn Rooms beschikbaar, waarin onderwerpen binnen de gemeenschap kunnen worden gesproken. De Hubs worden opgezet en beheerd door partnerorganisaties. Zij zorgen ervoor dat gebruikers zich in de Hubs en Rooms aan de regels houden. Jacobs benadrukt geen zicht te hebben op deze Hubs; wat in een Hub gebeurt blijft bij de organisaties die deze beheren.

Financieel model

Jacobs kreeg samen met José van Dijck, hoogleraar Media en Digitale Samenleving aan de Universiteit Utrecht, een onderzoeksbudget van 2,5 miljoen euro. Dit is voor een groot deel besteed aan de ontwikkeling van het netwerk. Op termijn moet een financieel model worden gecreëerd. Het is nog niet bekend hoe dit model eruit gaat zien. Wel benadrukt Jacobs dat PubHubs non-profit wil zijn en dus niet veel winst hoeft te maken.

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!