Wouter Hoeffnagel - 30 mei 2022

nyob: AVG brengt geen verandering in misbruik van persoonlijke data

nyob: AVG brengt geen verandering in misbruik van persoonlijke data image

De AVG brengt geen verandering in business modellen die gebaseerd zijn op het 'misbruik van persoonlijke data en een cultuur binnen het privacyvak die vaak gericht is op het verhullen van non-compliance. Dit stelt privacyorganisatie nyob.

nyob blikt terug op vier jaar AVG. Het uit hierbij felle kritiek. "Toen de AVG op 25 mei 2018 van toepassing werd, werd dit als een keerpunt ervaren. De opmerkingen lagen ergens tussen dat de EU privacy serieus neemt en het internet dat om middernacht kapot ging. De afgelopen vier jaar hebben laten zien dat een wet alleen geen verandering brengt in bedrijfsmodellen die gebaseerd zijn op misbruik van persoonsgegevens en een cultuur binnen het privacyvak die vaak gericht is op het verdoezelen van niet-naleving. Na een eerste schok heeft een groot deel van de data-industrie leren leven met de AVG zonder daadwerkelijk de praktijk te veranderen. Dit wordt voornamelijk gedaan door simpelweg de rechten van gebruikers te negeren en ermee weg te komen", schrijft nyob.

'Fundamentele rechten vaak geminacht'

De organisatie stelt dat fundamentele rechten in de praktijk vaak geminacht wordt. Zo wordt het fundamentele recht op databescherming niet gerespecteerd en gezien als het resultaat van een langdurig democratisch proces, maar als gek of onmogelijk om aan te voldoen bestempeld. "Autoriteiten en non-profits die de wet proberen af te dwingen zoals deze is ervaren openlijke vijandigheid en beschuldigingen, zoals dat naleving innovatie belemmert", aldus nyob.

Ook wijst nyob op het gebrek aan handhaving door toezichthouders. Een afschrikwekkend effect op het schenden van AVG-regels ontbreekt hierdoor, wat de situatie verergerd. Zo wijst nyob erop de afgelopen jaren tientallen zaken bij privacytoezichthouders te hebben ingediend, waarvan er nog geen een is afgerond.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SLTN Vierkant
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!