Redactie - 07 juni 2022

Apple onthult nieuwe generatie MacBooks met nieuwe M2-chip

Apple onthult nieuwe generatie MacBooks met nieuwe M2-chip image

Apple heeft tijdens zijn Worldwide Developers Conference (WWDC) een nieuwe MacBook Air en een geüpgradede MacBook Pro voorgesteld. Het zijn de eerste computers van Apple die worden aangedreven door de M2-processor.

In tegenstelling tot de MacBook Pro die Apple gisteren onthulde, omvat de nieuwe MacBook Air veel meer dan alleen een speedbump. Voor het eerst in lange tijd ging het design (licht) op de schop. Het resulteerde in een groter en 25 procent helderder Liquid Retina-scherm van 13,6-inch (voorheen 13,3-inch), de terugkeer van de MagSafe-oplaadconnector (waardoor de twee Thunderbolt/USB 4-poorten altijd vrij blijven), een 1080p Full HD-camera (720p HD op het M1-model) en een paar nieuwe kleuren.

M2 processor

Belangrijkste verbetering is de M2-chip die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld en die de MacBook Air op meerdere vlakken een duwtje in de rug geeft. Zo biedt de M2 een 8-core CPU van de volgende generatie met verbeterde performance- en efficiency-cores, wat gecombineerd wordt met een Apple-GPU die nu is uitgerust met tien cores (twee meer dan bij de M1).

De M2-chip ondersteunt snel centraal geheugen tot 24 GB met een bandbreedte van 100 GB/s. Dat moet volgens de fabrikant zorgen voor een vlotte verwerking van nog grotere en complexere workloads. De nieuwe chip voegt daarnaast een media-engine en een ProRes-video-engine toe voor het coderen en decoderen met hardware-acceleratie, zodat M2-systemen meer 4K- en 8K-videostreams kunnen afspelen dan voorheen.

Als voorbeeld voor de snelheidsboost noemt Apple het rekenintensieve programma Final Cut Pro. De prestaties van die videosoftware zouden bijna veertig procent hoger liggen dan bij de vorige generatie, en zelfs tot vijftien keer hoger voor gebruikers die nog met een 'Intel-Mac' werken. Het toepassen van filters en effecten in Adobe Photoshop zou dan weer tot twintig procent sneller gaan, en wel vijf keer sneller voor klanten die nog niet waren overgestapt op een Apple silicon-krachtbron.

Snelladen

Andere specificatie van de MacBook Air M2 zijn het geluidssysteem met vier speakers, drie microfoons, een batterij met een uithoudingsvermogen van 18 uur en het gewicht van 1,22 kg. Het volume van het apparaat nam volgens Apple met twintig procent af. Voor het eerst ondersteunt de MacBook Air ook snelladen, waarbij de Macbook in een half uur tot vijftig procent opgeladen kan worden (met een optionele USB-C-lichtnetadapter van 67W).

Prijzen van de nieuwe MacBook Air beginnen bij 1.519 euro voor het model met 8-core GPU, 8-core CPU, 8 GB geheugen en 256 SSD-opslag. Het vorige M1-model blijft tot nader order verkrijgbaar en is beschikbaar vanaf 1.219 euro. De verkoopprijs van de vernieuwde MacBook Pro 13-inch start bij 1.619 euro.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!