Redactie - 08 juni 2022

Apple presenteert nieuwe tools, tech en API toepassingen

Apple presenteert nieuwe tools, tech en API toepassingen image

Apple presenteert nieuwe tools, technologieën en API’s waarmee ontwikkelaars nog betere ervaringen voor hun gebruikers kunnen creëren. Met widgets op het toegangsscherm kunnen ontwikkelaars belangrijke informatie uit hun apps op een nieuwe manier laten zien. En met nieuwe API’s op de platforms van Apple kunnen ze nog meer unieke functies bouwen.

WeatherKit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om de weersvoorspellingen van Weer direct in hun apps te integreren en met Xcode Cloud, de continue integratie- en leveringsservice die in Xcode is ingebouwd, kunnen alle leden van het Apple Developer Program nu sneller hoogwaardige apps bouwen. Metal 3 biedt gameontwikkelaars de mogelijkheid hun games van schitterende graphics met snellere prestaties te voorzien, en dankzij verbeteringen in Swift, SwiftUI en Xcode kunnen ze nog intuïtiever ontwikkelen voor Apple platforms. Door verbeteringen in SKAdNetwork kunnen advertentienetwerken en ontwikkelaars beter meten hoe hun advertenties het doen, waarbij de privacy van gebruikers onverminderd gewaarborgd blijft.

“Wij bieden onze community van ontwikkelaars graag nieuwe, innovatieve technologieën waarmee ze vernieuwende apps kunnen ontwikkelen”, aldus Susan Prescott, Vice President of Worldwide Developer Relations and Enterprise and Education Marketing bij Apple. “Met krachtige nieuwe API’s voor widgets op het toegangsscherm, nieuwe services als WeatherKit, Xcode Cloud – waarmee Apple ontwikkelaars sneller apps kunnen bouwen – en nieuwe mogelijkheden voor gaming met Metal 3, beschikken ontwikkelaars over meer tools dan ooit om hun apps aantrekkelijk voor gebruikers te maken.”

Xcode Cloud nu beschikbaar

Xcode Cloud is nu beschikbaar met verschillende abonnementen, zodat ontwikkelaars kunnen kiezen wat het best op hun behoeften aansluit: van 25 uur gratis per maand tot december 2023 voor alle leden van het Apple Developer Program tot 1000 uur per maand.

Xcode Cloud is geïntegreerd in Xcode en is een continue integratie- en leveringsservice in de cloud, die speciaal voor Apple ontwikkelaars is ontworpen. Hiermee kunnen ontwikkelaars en grote en kleine teams op een nog efficiëntere manier geavanceerde apps bouwen, testen en afleveren: ze bouwen de apps automatisch in de cloud, zodat ze op hun Mac meer ruimte overhouden voor andere taken. En ze kunnen parallel testen in de cloud, zodat ze zelf hun app op gesimuleerde versies van alle recente Apple devices kunnen testen en daarna een build van de app makkelijk intern kunnen laten testen, of deze via TestFlight aan externe bètatesters ter beschikking kunnen stellen.

Meer informatie over beschikbare abonnementen voor Xcode Cloud kunnen ontwikkelaars hier vinden.

Verbeteringen in Xcode 14

Xcode 14 bevat nieuwe uitbreidingen om de productiviteit van ontwikkelaars te verbeteren. Projectbuilds zijn dankzij verbeterd parallellisme tot 25 procent sneller en de download van de Xcode-app is 30 procent kleiner. Voor watchOS en tvOS kunnen simulatorruntimes worden gedownload. Met het nieuwe multiplatformdoel wordt één SwiftUI-interface voor iOS, iPadOS, macOS en tvOS tot stand gebracht. Ontwikkelcodes kunnen eenvoudiger worden onderhouden en zijn uitstekend aan te passen voor gebruik van de unieke mogelijkheden van elk platform. De live previews van SwiftUI zijn nu standaard interactief in Xcode, waardoor wijzigingen direct live zijn. Bovendien kunnen ontwikkelaars varianten van elke preview maken, waarbij ze kleurenschema, tekstgrootte, weergavestand van devices of toegankelijkheidsmodus kunnen aanpassen zonder code te hoeven schrijven. Met de nieuwe functie voor appsymbolen in Assets Catalog kunnen ontwikkelaars één symboolgrootte voor alle platforms genereren. En Xcode genereert automatisch alle vereiste assets voor de app. Xcode bevat taal- en bewerkingsverbeteringen met een slimmere functie voor automatisch aanvullen, en met de nieuwe dynamische snippets kunnen ontwikkelaars sneller hun code schrijven.

Nieuwe mogelijkheden voor gaming

Metal 3, de nieuwste versie van het graphics-framework van Apple, bevat nieuwe functies waarmee gameontwikkelaars kunnen profiteren van de kracht van Apple Silicon om hun games nog beter te laten presteren. Met MetalFX Upscaling kunnen ontwikkelaars snel complexe scènes renderen op basis van minder computerintensieve frames en daarna hoogwaardige spatial upscaling en temporal anti-aliasing toepassen. Het resultaat: snellere prestaties en daardoor soepeler reagerende games met schitterende graphics. Gameontwikkelaars profiteren ook van een nieuwe API voor Fast Resource Loading, die de wachttijd minimaliseert door een directer pad van de opslagruimte naar de GPU. Hiermee krijgen games snel toegang tot hoogwaardige texturen en de vereiste geometrie om uitgebreide werelden te creëren voor realistische en indrukwekkende game-ervaringen.

Gameontwikkelaars die integratie met Game Center bieden, kunnen nu activiteitsweergaven aan het dashboard toevoegen, waardoor gebruikers zien welke games hun vrienden spelen en wat hun scores zijn. En met SharePlay kunnen gebruikers nu heel eenvoudig in real time samen gamen.

Verbeteringen in Swift en SwiftUI

Swift en SwiftUI, de beste tools om apps mee te bouwen, bevatten nieuwe features die het ontwikkelproces verder stroomlijnen.

Swift heeft nu een nieuwe krachtige functie voor de verwerking van strings met ondersteuning voor nieuwe reguliere expressies, direct ingebouwd in de taal. Hierdoor kunnen ontwikkelaars snel controleren of hun reguliere expressies kloppen en informatie extraheren met minder code. Met nieuwe pakket-plug-ins in Swift Package Manager kunnen ontwikkelaars eenvoudiger aangepaste opdrachten uitvoeren op hun projecten en de opdrachten zelfs uploaden en delen met anderen.

SwiftUI, het nieuwste gebruikersinterfaceframework van Apple, bevat een verbeterde navigatie-API waarmee ontwikkelaars makkelijker kunnen regelen hoe hun app van de ene naar de andere weergave gaat. Ontwikkelaars beschikken nu over aangepaste lay-outs waarmee ze versies kunnen maken die het beste werken voor het ontwerp van hun app. En met Swift Charts hebben ze in hun app vrijwel onbegrensde mogelijkheden om hun gegevens optimaal te visualiseren.

Nieuw: WeatherKit

Met WeatherKit kunnen ontwikkelaars de hoogwaardige, wereldwijde weersvoorspellingen van Weer direct in hun apps integreren. Op basis van meteorologische modellen in hoge resolutie, in combinatie met machine learning en voorspellingsalgoritmen, biedt Weer de actuele weerssituatie, voorspellingen voor 10 dagen per uur, dagelijkse voorspellingen en historische weergegevens.WeatherKit is beschikbaar voor ontwikkelaars via native Swift en REST API’s en wordt geleverd met 500.000 API-aanroepen per maand voor leden van het Apple Developer Program. Ontwikkelaars die nog meer nodig hebben, kunnen vanaf dit najaar rechtstreeks in de Apple Developer-app extra servicelagen aanschaffen.

Meer informatie over beschikbare abonnementen voor WeatherKit kunnen ontwikkelaars hier vinden.

Advertenties meten waarbij privacy centraal staat

De SKAdNetwork-API bevat nieuwe functies waarmee advertentienetwerken en adverteerders beter kunnen meten hoe advertenties het doen in apps of op het web, maar waarbij de privacy van gebruikers gewaarborgd blijft. Met hiërarchische bron-ID’s kunnen ontwikkelaars hun campagnes optimaliseren zonder extra risico op apptracking in andere apps van individuele gebruikers. SKAdNetwork bevat ook hiërarchische conversiewaarden waarmee ontwikkelaars meer informatie ontvangen over conversies voor kleinere campagnes. En ontwikkelaars kunnen beter het resultaat van advertentie-uitgaven berekenen door meerdere conversies binnen een bepaald tijdvenster mogelijk te maken.

Nieuwe API’s voor nog krachtigere apps

Apple ontwikkelaars beschikken over meer API’s dan ooit om aantrekkelijke apps voor hun gebruikers te maken. Dit betreft de volgende nieuwe API’s:

  • Widgets op het toegangsscherm: In iOS 16 is het mogelijk om widgets in te schakelen op het toegangsscherm van iPhone. Hierdoor kan code worden gedeeld tussen widgets op het toegangsscherm en complicaties op Apple Watch, die op dezelfde nieuwe WidgetKit-API zijn gebaseerd.
  • Livetekst: Met Livetekst kunnen gebruikers tekst direct uit foto’s en video’s in hun apps halen, of via een live camerafeed. Livetekst wordt verwerkt op het device zelf, waardoor de privacy van gebruikers gewaarborgd is en de prestaties beter zijn.
  • Tools voor samenwerking: De uitgebreide samenwerkingsfuncties in Berichten zijn beschikbaar voor apps van derden. Content die gebruikers vanuit hun app in Berichten hebben gedeeld, kan worden gemarkeerd in het nieuwe gedeelte ‘Gedeeld met jou’ in hun app, zodat ontvangers later makkelijker terug kunnen gaan naar die content.
  • Passkeys: Passkeys zijn een nieuwe manier van inloggen. Ze zijn veiliger en gebruiksvriendelijker en werken zowel in apps als op het web.
  • MapKit: In apps van derden kunnen voor een mooiere gebruikerservaring de gedetailleerde 3D-weergaven van steden en de feature ‘Kijk rond’ worden opgenomen. De nieuwe Apple Maps Server-API’s bieden snellere en eenvoudigere integraties met Kaarten.
  • Focus-filters: Ontwikkelaars kunnen de content van hun apps aanpassen op basis van de huidige Focus van gebruikers.
  • Automatische opdrachten: Met App Intents kunnen ontwikkelaars instellen dat voor hun apps Siri en Opdrachten kunnen worden gebruikt, zonder dat de gebruiker hiervoor iets hoeft in te stellen.
  • watchOS 9: VoIP-aanroepen worden nu ondersteund door middel van CallKit. Via het deelpaneel kunnen gebruikers content uit hun favoriete app direct delen in iMessage en andere populaire berichtenapps. Apps van derden hebben nu toegang tot de app Foto’s met de fotokiezer en kunnen zelfs worden geïntegreerd met Apple TV.
  • RoomPlan: Met de LiDAR-scanner op iPhone en iPad kunnen ontwikkelaars een 3D-plattegrond van een ruimte maken, inclusief kenmerken als afmetingen en het type meubels.
  • Live activiteiten: WidgetKit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruikers direct in het toegangsscherm op de hoogte te houden van de meest recente informatie over een activiteit of gebeurtenis
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!