Redactie - 08 juni 2022

'Groei in Europese ICT markt remt af tot 3,5 procent in 2022'

'Groei in Europese ICT markt remt af tot 3,5 procent in 2022' image

Uit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat de groei van de Europese ICT-markt dit jaar vertraagt tot 3,5 procent. In 2021 liet de markt nog een groei van 6,9 procent zien. Tijdens de coronapandemie besteedde consumenten een groot deel van hun besteedbaar inkomen aan apperatuur, maar de toegenomen inflatie en het lagere consumentenvertrouwen zullen - mede door de lagere vraag naar pc en tablets - in 2022 hun tol eisen.

De oorlog in Oekraïne zorgt ook voor producttekorten, wat leidt tot een dubbelcijferige waardedaling in Centraal- en Oost-Europa (CEE). Andere problemen met de toeleveringsketen komen door lockdowns in China en hoge transportkosten; deze zullen lange tijd remmers blijven. Desonanks verwacht IDC dat de de totale software-uitgaven in Europa de komende jaren relatief stabiel zullen blijven, ondanks deze verwachte negatieve trends op zowel de Russische als de Oekraïense softwaremarkt. Veel internationale softwareleveranciers beëindigen hun zakelijke activiteiten op de Russische markt of gaan helemaal weg, waardoor veel digitale transformatieprojecten worden opgeschort.

Over het algemeen zal de vraag naar AI-platforms en -toepassingen in Europa toenemen als onderdeel van initiatieven voor digitale transformatie. Het belang van beveiligingsoplossingen zal blijven groeien, samen met procesautomatisering door robots, procesbeheer van gebeurtenissen en beheer van de toeleveringsketen.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!