Witold Kepinski - 06 juli 2022

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks werken aan Quantum testbed

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks werken aan Quantum testbed image

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks hebben een Quantum-testbed gelanceerd dat verschillende datacenterlocaties in Nederland met elkaar verbindt. Dit testbed maakt, naast andere toepassingen van kwantumcryptografie, een manier voor partners om veilige communicatie te verkennen op basis van de fundamentele wetten van de kwantumfysica. Het testbed staat open voor nieuwe partners om mee te doen en samen de mogelijkheden van kwantumtechnologie te verkennen.

Communicatie beveiligen met kwantumtechnologie

Naarmate het aantal cybercriminaliteitsincidenten toeneemt, is de bezorgdheid toegenomen door de komst van kwantumcomputing, gegevens die zijn beveiligd met de huidige standaard cryptografiemethoden worden mogelijk bedreigd. Quantum Key Distribution (QKD) is een technologie die een data-encryptiesleutel distribueert door gebruik te maken van kwantumeffecten op een zodanige manier dat deze beter beveiligd is tegen afluisteraanvallen. Vandaag en in de toekomst helpt QKD gegevens te beschermen tegen mogelijke toekomstige kwantumcomputeraanvallen en wordt aangenomen dat het een essentiële rol speelt bij het beveiligen van netwerken met hoogwaardige gegevens, zoals kritieke infrastructuur, de overheid, politie en justitie en financiële gegevens.

QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO, is een van de wereldwijd toonaangevende instituten voor kwantumtechnologie en heeft de specifieke MDI-QKD-technologie ontwikkeld waarop het testbed is gebaseerd. MDI-QKD (meetapparaatonafhankelijke QKD) biedt een reeks voordelen op het gebied van beveiliging en kostenefficiëntie bij het bouwen van grotere netwerken in vergelijking met bestaande point-to-point QKD.

MDI-QKD integreren

In dit programma werkt QuTech samen met de toonaangevende leverancier van open digitale infrastructuur Eurofiber en Juniper Networks, een wereldleider in AI-netwerken, cloud- en verbonden beveiligingsoplossingen. Door deze samenwerking kan QuTech helpen een proof-of-concept MDI-QKD-systeem te integreren in een commercieel glasvezelnetwerk. Het MDI-QKD-systeem zal op meerdere Eurofiber-locaties worden ingezet. Met deze samenwerking kunnen QuTech, Eurofiber en andere partners gebruikmaken van routerings-, switching- en beveiligingsoplossingen van Juniper Networks om nieuwe oplossingen te testen.

Onderzoek naar de uitdagingen die zich voordoen tijdens installatie en gebruik zal ook helpen bij de ontwikkeling van een MDI-QKD-systeem van de volgende generatie. Door samen te werken met bestaande en nieuwe partners en potentiële klanten, kunnen nieuwe use-cases worden geïdentificeerd en de integratie-uitdagingen van de proof-of-concept-experimenten systematisch worden onderzocht.

Ontwikkeling van de fundamenten voor de toekomstige digitale infrastructuur

Het project wordt medegefinancierd door TKI (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) High Tech Systemen en Materialen. De ontwikkeling van dit testbed kan worden gezien in een grotere context van nationale inspanningen om een ecosysteem rond kwantumnetwerken te bouwen en gebruikers, leveranciers van apparatuur en technologieleveranciers met elkaar te verbinden. MDI-QKD is een van de bouwstenen voor het National Quantum Network, dat door de stichting Quantum Delta zal worden ontwikkeld en ingezet in een van haar Catalyst-programma's. Dit programma wil de basis leggen voor de volgende generatie digitale infrastructuur in Nederland.

Joshua Slater, Quantum Scientist-ingenieur QuTech; “Dit is een belangrijke stap voor ons omdat een van de doelen van QuTech is om het kwantumecosysteem op te bouwen en te laten groeien. Dit is een laatste proof-of-concept voordat QuTech een spin-out lanceert om QKD-technologie verder te commercialiseren.”

Marc Hulzebos, innovatiemanager Eurofiber; “Voor Eurofiber is dit een geweldige kans om voorop te lopen in ontwikkelingen op het gebied van kwantumnetwerktechnologie. We zijn verheugd om deel te nemen aan het project en meer te weten te komen over de voordelen van kwantumbeveiliging en kwantumconnectiviteit voor onze data-infrastructuren, inclusief datacenters. Het is ons doel om onze klanten de voordelen van kwantumbeveiliging en connectiviteit te bieden zodra deze beschikbaar zijn.”

Melchior Aelmans (foto), hoofdarchitect bij Juniper Networks; “We hebben interesse gekregen van onze klanten over de vooruitgang in Quantum-technologie en QKD in het bijzonder. Onze verbonden beveiligingsoplossingen helpen klanten elk aspect van hun netwerken te beveiligen. Deelname aan dit testbed levert waardevolle inzichten op over kwantumtechnologie en hoe we klanten nu en in de toekomst kunnen blijven beschermen. Het testbed biedt een unieke plek om met partners samen te werken aan nieuwe beveiligingsmethoden in Europa.”

 

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Cloudian BW - week 11/12-2023
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!