Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2022

Catharina ziekenhuis versnelt training van AI-modellen met HPE Ezmeral

Catharina ziekenhuis versnelt training van AI-modellen met HPE Ezmeral image

Het Catharina Ziekenhuis, dat zorg biedt aan meer dan 150.000 patiënten in Eindhoven, kiest het HPE Ezmeral softwareportfolio om een cloud-native analytics en data lakehouse te bouwen. Deze modernisering draagt bij aan een nauwkeurigere diagnose, vroegtijdige opsporing en letselpreventie voor patiënten.

Elk jaar wordt bij ongeveer 40.000 patiënten in Nederland hartfalen vastgesteld. Hartaandoeningen kunnen zich ontwikkelen zonder merkbare symptomen. Cardiologen hopen dat kunstmatige intelligentie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opsporen van hartziekten en een betere behandeling van patiënten.

Training van modellen versnellen

"Het nieuwe data lakehouse dat we hebben gecreëerd met behulp van HPE Ezmeral, zal ons in staat stellen om de training van modellen te helpen versnellen. Ook stelt het ons in staat met een hogere precisie hartafwijkingen te detecteren onder de 500.000 elektrocardiogrammen (ECG’s ofwel hartfilmpjes) die al beschikbaar zijn voor data-analyse ", zegt Thomas Mast van de afdeling cardiologie van het Catharina Ziekenhuis. "De ontwikkeling van deze algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie kan nauwkeurigere diagnoses opleveren en een meer preventieve benadering van de patiëntenzorg. Dit kan ook een deel van de druk op ons zorgstelsel verlichten. Daarbij is het voor ons van essentieel belang dat patiëntgegevens in het ziekenhuis blijven, zoals nu ook het geval is."

Net als veel andere zorginstellingen heeft het Catharina Ziekenhuis te maken gehad met enorme druk op de zorg voor patiënten gedurende de COVID-19 pandemie. Mede daarom heeft het ziekenhuis zich gericht op het beter benutten van bestaande data en deze te gebruiken om inzichten te verkrijgen die de patiëntenzorg kunnen verbeteren en betere gezondheidsresultaten opleveren. Om dit te bereiken, kiest het ziekenhuis voor HPE Ezmeral ML Ops en HPE Ezmeral Unified Analytics om één centraal data lakehouse te creëren voor het veilig verzamelen en analyseren van geanonimiseerde patiëntgegevens uit verschillende bronnen binnen of buiten het ziekenhuis.

Meer keuze in softwareselectie

De HPE Ezmeral open-source architectuur geeft het ziekenhuis ook meer keuze bij het selecteren van software. Zo kan deze eenvoudig integreren met het HPE Ezmeral platform via het open-source Kubernetes en het groeiende aantal gevalideerde ISV-partners in de HPE GreenLake Marketplace, wat resulteert in een snellere time-to-value.

"HPE werkt al een aantal jaar samen met het Catharina ziekenhuis om technologische oplossingen te leveren, en we zijn blij met de soepele implementatie van HPE Ezmeral om verschillende databronnen te verenigen in één data lakehouse", zegt Clemens Esser, Chief Technologist bij HPE. "Met dit enkele, gestandaardiseerde dataplatform zullen de AI- en data science-teams binnen het ziekenhuis in staat zijn om de waarde van hun data echt te benutten en een directe impact te hebben op het verbeteren van de patiëntenzorg. De samenwerking is een veelvoorkomende use-casescenario voor medische instellingen over de hele wereld, en illustreert de kracht van data-innovaties op medisch gebied."

Het HPE Ezmeral softwareportfolio is een speciaal ontwikkeld hybride cloudplatform voor data science en analytics workloads om moderne data analytics initiatieven op maat te bouwen en te versnellen. Het bestaat uit een compleet georkestreerd Kubernetes containerplatform samen met een ingebouwde data fabric persistant storage layer en ML Ops voor data science workflows. Vandaag is het volledige HPE Ezmeral-portfolio, HPE Ezmeral Runtime Enterprise, HPE Ezmeral Unified Analytics, HPE Ezmeral ML Ops en HPE Ezmeral Data Fabric wereldwijd beschikbaar voor klanten en biedt het toegang tot data van de edge tot de cloud.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!