Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2022

Amerikaanse overheid willen verkoop van DUV-machines ASML aan China verbieden

Amerikaanse overheid willen verkoop van DUV-machines ASML aan China verbieden image

De Amerikaanse overheid pleit er bij de Nederlandse overheid voor de handel tussen ASML en China aan banden te leggen, melden anonieme bronnen aan Bloomberg. Investeerders reageren negatief op het nieuws; de aandelenprijs van ASML is sinds de publicatie van het gerucht met bijna 5 procent gedaald.

ASML is een belangrijke spelers op de markt voor chipmachines. De vraag is groot; het bedrijf zag zijn marktwaarde in de periode 2019-2022 met ruim 100 miljard dollar stijgen. Het Veldhovense bedrijf kreeg volgens de anonieme bronnen in juni bezoek van de Amerikaanse staatssecretaris Don Graves. Op het hoofdkantoor van ASML zou Graves een gesprek hebben gevoerd met CEO Peter Wennink.

Deep ultraviolet-machines

De Amerikanen willen de verkoop van de deep ultraviolet (DUV)-machines aan Chinese klanten aan banden leggen. De Amerikaanse overheid pleit daarom voor een verbod op de verkoop hiervan. ASML is onder meer een leverancier van de Chinese chipfabrikanten Hua Hong Semiconductor en Semiconductor Manufacturing International. Het gaat daarbij specifiek om oudere modellen, waaronder DUV-machines. De export van nieuwere EUV-chipmachines naar China is in 2020 al verboden.

ASML meldt in een reactie aan Bloomberg dat de discussie over DUV-machines niet nieuw is. Het bedrijf meldt dat er geen beslissingen zijn genomen en het wil niet speculeren over of reageren op geruchten.

SLTN Vierkant Insight BW 27-09 tm 04-10-2023
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!