Redactie - 09 juli 2022

OM start civielrechtelijk vooronderzoek naar Centric

OM start civielrechtelijk vooronderzoek naar Centric image

Recent is het bestuur van Centric door het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte gesteld dat het een civielrechtelijk vooronderzoek is gestart naar een aantal ondernemingen waarvan de Gerard Sanderink aandeelhouder is (Oranjewoud NV, Centric en DSS).

Aanleiding voor het civielrechtelijk vooronderzoek is de recente berichtgeving over onrust binnen deze ondernemingen. "Uiteraard verleent Centric alle medewerking aan het OM en verschaffen we alle nodige inlichtingen. Centric hecht eraan de feiten voorop te stellen en niet de beeldvorming" zo meldt Centric.

Pieter Omtzigt

Naar aanleiding van de vragen die het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op 9 juni jongstleden stelde aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie en Veiligheid, heeft Centric beide ministers laten weten graag bereid te zijn alle nodige inlichtingen te verschaffen en medewerking te verlenen aan een onderzoek.

Het doel van het vooronderzoek is te bepalen of er voldoende redenen zijn om een enquête door de Ondernemingskamer te starten. Deze toetsing moet duidelijk maken of er voldoende grond is voor daadwerkelijke toewijzing van een onderzoek.

Centric bestaat uit een 3.700 mensen die de dag-in-dag uit de onderneming maken en de dienstverlening aan klanten borgen. Centric benadrukt dat dit vooronderzoek geen impact heeft op de dienstverlening en de continuïteit van de onderneming.

Ondernemingskamer

Onlangs is de uitvoerende directie van Centric vertrokken wegens een vertrouwenscrisis tussen hen en eigenaar Gerard Sanderink. CEO Johan Taams, COO Bart Fehmers en CFO Patrick Rosengarten wilden bij de Ondernemingskamer een procedure beginnen tegen Sanderink, die Centric zou hebben betrokken in een juridisch gevecht met zijn ex Berigitte van Egten. Hun stap, bedoeld om verdere reputatieschade voor Centric te voorkomen, werd echter getorpedeerd door drie niet-uitvoerende directieleden van Centric. Dat was de directe aanleiding voor het vertrek van de drie directieleden.

Peter Mous

Vlak daarna werd bekend dat Peter Mous met ingang van 1 juli 2022 aan de slag gaat als CEO van Centric. Mous is nu net als Louis Luijten en Aike Schoots niet-uitvoerend bestuurslid van Centric. Sanderink is sinds 2021 zelf geen bestuurder meer bij Centric.

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!