Witold Kepinski - 12 juli 2022

BlackFin Capital Partners lanceert nieuwe fintech investeringsfonds

BlackFin Capital Partners – met 2,4 miljard euro beheerd vermogen investeringsfonds dat zich toelegt op groeiende bedrijven in de financiële dienstverleningssector in Europa- heeft na een tweede sluiting met haar Tech 2-fonds 350 miljoen euro opgehaald. Het investeringsfonds Tech 2 is nu al twee keer zo groot in omvang als zijn voorganger, Tech 1.

Met dit nieuwe fonds zet BlackFin nog sterker in op strategische investeringen in de ontwikkeling van de meest veelbelovende B2B-fintechs en insurtechs (innovatieve bedrijfsoplossingen in de verzekeringssector) in Europa. In Nederland investeerde BlackFin eerder in de Blauwtrust Groep (2021) – het moederbedrijf van De Hypotheker, Quion, DMPM en Conneqt - CED (2018), Friss (2017) en betaaldienst Buckaroo (2017). Daarnaast opent BlackFin in het vierde kwartaal van dit jaar een kantoor in Nederland. Hiermee onderstreept de investeringsmaatschappij Nederland als belangrijke regio.

Met Tech 2 is BlackFin erin geslaagd zijn wereldwijde investeerdersbasis in Europa en Noord-Amerika verder te verbreden. Daarnaast ontvangt het steun van bestaande investeerders en bedraagt het herinvesteringspercentage meer dan 100 procent.

De uitdagende marktomstandigheden van dit moment onderstrepen het belang van een gedisciplineerde investeringsstrategie. Binnen deze context richt BlackFin zich met Tech 2 onverminderd op snelgroeiende B2B-bedrijven met solide unit economics*. Met voorganger Tech 1 haalde BlackFin in 2018 178 miljoen euro op, wat is geïnvesteerd in zeventien Europese bedrijven - zoals het Nederlandse Friss - die zich onderscheiden door een uitstekende performance, goede groeivooruitzichten en veerkracht.

Laurent Bouyoux, medeoprichter en partner van BlackFin: "Het is onze ambitie om marktleider in de sector voor financiële dienstverlening in Europa te blijven. Met het vertrouwen en de steun van onze bestaande en nieuwe investeerders, onze ervaren specialisten en de succesvolle investeringen in BlackFin Tech 2 versterken we onze positie als onbetwist leider in de Europese financiële sector. Onze tech-strategie heeft veel waarde toegevoegd aan ons investeringsplatform en is een cruciaal onderdeel van onze onderscheidende investeringsstrategie.”

BlackFin Tech 2 heeft al een eerste investering gedaan in Descartes Underwriting. Dit is een internationale aanbieder van parametrische verzekeringsproducten, waaronder het verzekeren van klimaatgerelateerde gebeurtenissen, zoals overstromingen. Descartes is in 2018 opgericht en maakt sindsdien een grote impact in de internationale verzekeringswereld. De onderneming heeft kantoren verspreid over alle continenten en meer dan helft van de omzet, waarvan de jaar-op-jaargroei ruim boven 100 procent ligt, wordt buiten Europa gerealiseerd.

Tech 2 is strategisch gepositioneerd om in te spelen op veranderingen die nu in de financiële sector plaatsvinden. Zo creëren de opkomst van nieuwe technologie, internationale regelgeving en veranderende klantbehoeften kansen voor B2B-fintechs en insurtechs. Het team van BlackFin bestaat uit tien specialisten op het gebied van tech-investeringen en is in staat om de ontwikkeling, groeistrategie en internationale expansie van bedrijven die het in zijn portefeuille heeft te ondersteunen en versnellen.

Met de werving van twaalf specialisten - onder meer in Frankfurt en Londen - heeft BlackFin in het afgelopen jaar een uniek platform gebouwd dat erop is gericht in heel Europa te investeren. Dit doet het op basis van een gedifferentieerde investeringsstrategie, een omvangrijk financieringskapitaal, zowel in tech als buy-out, en met een lokale aanwezigheid in Franrijk, de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Julien Creuzé, partner van BlackFin: "Excellerende ondernemers en bedrijven maken het verschil in moeilijke en onzekere marktomstandigheden. In de komende jaren bieden we zulke bedrijven de mogelijkheid om in hun sector een voortrekkersrol te vervullen. Tech 2 heeft tot doel hen te ondersteunen met financieringskapitaal, ons netwerk en onze diepgaande sectorexpertise.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!