Witold Kepinski - 13 juli 2022

Commissie Digitale zaken wil meer grip op algoritmes en ICT-uitgaven

Commissie Digitale zaken wil meer grip op algoritmes en ICT-uitgaven image

Onlangs vond in de Tweede Kamer het hoofdlijnendebat Digitale zaken plaats. Centraal: de digitale revolutie die kansen biedt voor samenleving en economie. Maar ook de daaraan klevende risico’s, zoals datalekken en desinformatie. En het gegeven dat niet iedereen zo’n revolutie zomaar kan bijbenen.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (foto) benadrukte in het debat de regierol van de overheid hierbij. Niet alleen in Nederland, ook in Europa. Zij wil de digitale transitie zo vormgeven dat deze aansluit bij belangrijke waarden als veiligheid, democratie en zelfbeschikking. Ook noemde ze de betekenis van bijvoorbeeld privacy en keuzevrijheid, en legde daarmee de link naar Europese wetgeving. Wetgeving rondom de rechten van burgers en het inperken van de marktmacht van grote platforms.

Een dienstbare digitale overheid

Digitalisering staat niet op zichzelf, maar loopt door verschillende beleidsterreinen heen. Na vragen van de Kamer geeft van Huffelen aan de informatieplannen (uitgaven en plannen) voor digitalisering van de verschillende departementen te gaan bundelen. Zo kunnen departementen beter en efficiënter samenwerken op het gebied van digitalisering. Verder wordt gewerkt aan kaders voor en toezicht op algoritmes, en een register van al gebruikte algoritmes.

De volgende stap

Van Huffelen neemt de thema’s uit het Kamerdebat mee in haar Werkagenda Digitalisering. Daarin staat wat de overheid concreet gaat doen binnen de onderwerpen digitale identiteit, toegankelijkheid, 1 overheid en bescherming van burgers.

Terugkijklink

Kijk het debat in 2 delen terug via Debat Gemist: deel 1(link naar andere website) en deel 2(link naar andere website).

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!