Redactie - 13 juli 2022

Multinationals in Rusland kunnen rekenen op onteigeningen en chantage

Multinationals in Rusland kunnen rekenen op onteigeningen en chantage image

Minstens 47 multinationals met vestigingen in Rusland hebben het risico dat belangrijke activa in beslag worden genomen door de Russische regering. Dit meldt Moral Rating Agency. De organisatie meldt dat het Kremlin, dat Oekraïne is binnengevallen, binnenkort activa van die bedrijven in beslag kan nemen of doorverwijzen naar een Russisch-vriendelijke bedrijf.

Het rapport komt nadat Rusland al maatregelen heeft genomen om activa van sommige bedrijven in beslag te nemen. Bedrijven die het risico lopen zijn onder andere Shell, Samsung, PepsiCo, Nissan, Intel, Microsoft, Toyota en Ford.

De oprichter van Moral Rating Agency, Mark Dixon, meldt dat de organisaties anticiperen op een tsunami van onteigeningen of worden gechanteerd in het maken van concessies in de komende paar maanden. Dit zal mogelijk gevolgen hebben voor de Amerikaanse aandelenmarkt, "Zelfs bedrijven met een mix van activa die risico lopen en niet-activa activiteiten kunnen in beide bedrijfstakken te lijden hebben, omdat het voor bedrijven moeilijk zal zijn om zaken te blijven doen met een land dat zijn fabriek of activa illegaal onteigent."

LG

LG Electronics, dat Android-smartphones maakt, loopt een gemiddeld dreigingsrisico met één productievestiging in Moskou.

Microsoft

Microsoft heeft een software-onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Skolkovo en dreigt ongeveer 0,06 procent van zijn totale jaaromzet te verliezen die in 2021 in totaal 192,5 miljard dollar bedroeg. Microsoft kondigde eind juni zijn plan aan om zijn activiteiten volledig uit Rusland terug te trekken waar het 400 Russische werknemers in dienst had.

Google, Dell, HP en Apple

Bedrijven die zich in een vroeg stadium in het conflict uit Rusland hebben teruggetrokken zullen het minste verliezen. Dat zijn onder andere Alphabet (Google), Dell, HP en Apple. Maar zelfs die bedrijven hebben te maken met verliezen. Zo is bij de Russische dochteronderneming van Google bankrekeningen in beslag genomen door Rusland.

Lenovo

Chinese bedrijven die zaken in Rusland hebben stopgezet zullen waarschijnlijk niet met dezelfde dreiging van onteigening worden geconfronteerd, zoals Lenovo. Rusland koestert namelijk de nauwe banden met de Chinese regering.

Dixon meldt dat Poetin de dreiging van onteigening of het in beslag nemen van activa gebruikt als onderdeel van zijn plan om zijn vijanden in het westen (EU en VS) te verdelen. "In dit geval zal hij proberen een wig te drijven tussen het bedrijfsleven en de publieke sector. Hij is zich ervan bewust dat bedrijven vrij zijn om onafhankelijk van hun regeringen te handelen en zullen vaak egoïstisch handelen als ze worden bedreigd. Hij hoopt waarschijnlijk dat grote bedrijven zullen lobbyen bij regeringen om niet op een manier te handelen waardoor ze hun activa verliezen. Poetin probeert een kat tussen de duiven te gooien."

Het Moral Rating Agency werd opgezet na de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne. Dit was de katalysator, maar de naam weerspiegelt ons plan om verder te gaan dan de moraliteit van zakendoen met Rusland en om het moreel gedrag van bedrijven over andere cruciale politieke kwesties te dekken.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!