Wouter Hoeffnagel - 14 juli 2022

Gartner: IT-uitgaven groeien dit jaar met drie procent

De wereldwijde IT-uitgaven in 2022 bedragen naar verwachting in totaal 4,5 biljoen dollar, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. Dit komt neer op een stijging van 3% ten opzichte van 2021.

Hoewel de groei dit jaar doorzet, is de groei minder groot dan in 2021. Gartner schrijft dit voornamelijk toe aan een afnemende vraag naar pc's, tablets en printers door met name consumenten. De investeringen in apparaten dalen daardoor met 5%. "Inflatie staat bij iedereen hoog in het vaandel. Centrale banken over de hele wereld richten zich op het bestrijden van inflatie, waarbij de algehele inflatie naar verwachting tot eind 2023 zal afnemen. De huidige niveaus van volatiliteit in zowel de inflatie als de wisselkoersen schrikken naar verwachting de investeringsplannen van CIO's echter niet af voor 2022”, zegt John-David Lovelock, research vice president analist bij Gartner. “Organisaties die niet op korte termijn investeren, zullen op middellange termijn waarschijnlijk achteropraken en het risico lopen er op lange termijn niet meer te zijn.”

Van eigendom naar service

Prijsstijgingen en leveringsonzekerheid, verergerd door de Russische invasie van Oekraïne versnelden de overgang in aankoopvoorkeur van CIO's en bedrijven van eigendom naar service. Dit is terug te zien in de investeringen in de clouduitgaven, die in 2021 met 18,4% groeiden en in 2022 naar verwachting met 22,1% stijgen. Niet alleen verandert de vraag naar cloudservices de IT-servicesector, ook leidt het tot een groei van 16,6% in de uitgaven aan servers in 2022 aangezien hyperscalers hun datacenters uitbouwen.

De uitgaven aan datacentersystemen maken naar verwachting met 11,1% in 2022 de sterkste groei van alle segmenten door. Cloudconsulting en -implementatie evenals managed cloud services groeien naar verwachting met 17,2% in 2022, van 217 miljard dollar in 2021 tot 255 miljard dollar in 2022. Dit draagt bij aan een groei van het totale IT-servicessegment tot 6,2% in 2022 (zie tabel 1).

gartner-it-uitgaven-2022-2023.png

Tekort aan IT-talent is van invloed op IT-uitgaven

Het kritieke tekort aan IT-vaardigheden dat wereldwijd voelbaar is, neemt naar verwachting tegen eind 2023 af. Gartner verwacht dat de drang van bedrijven om digitale transformaties af te ronden in 2023 afneemt. Ook hebben bedrijven dan tijd gehad voor het bij- en omscholen van bestaand personeel. Op de korte termijn worden CIO's echter gedwongen tot het ondernemen van actie om een evenwicht te vinden tussen de toegenomen IT-vraag en de afnemende IT-personeelsbezetting.

De IT-arbeidsmarkt blijft krapper worden, waardoor het moeilijk is om talent aan te trekken en te behouden. Uit de Gartner Global Labour Market Survey onder bijna 18.000 werknemers in het eerste kwartaal van 2022 bleek dat beloning de belangrijkste drijfveer is voor het aantrekken en behouden van IT-talent. Technologiedienstverleners verhogen de prijzen voor IT-producten om concurrerende salarissen te kunnen bieden. Dit zorgt voor een toename van de uitgaven aan software en services in 2022 en 2023. De wereldwijde investeringen in software groeien naar verwachting met 9,6% tot 806,8 miljard dollar in 2022 en de wereldwijde uitgaven voor IT-services zullen naar verwachting 1,3 biljoen dollar bereiken.

Meer taken uitbesteed

“Bovendien gebruiken CIO's meer IT-diensten om het gebrek aan bekwaam IT-personeel op te vangen. Taken die lagere vaardigheden vereisen, worden meestal uitbesteed aan managed service providers om personeel te ontlasten, terwijl cruciaal strategisch werk - dat hoogwaardige vaardigheden vereist die voor veel organisaties niet beschikbaar zijn - in toenemende mate wordt vervuld door externe consultants”, licht Lovelock toe.

Een meer gedetailleerde analyse van de vooruitzichten voor wereldwijde IT-uitgaven is beschikbaar in het Gartner-webinar 'IT Spend Forecast, 2Q22 Update: Address the Critical IT Skill Shortage'. Ook deelt Gartner het e-boek '2022 Leadership Vision for Chief Information Officers.'

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!