Wouter Hoeffnagel - 27 juli 2022

Minder groeikapitaal voor startup in tweede kwartaal

Minder groeikapitaal voor startup in tweede kwartaal image

710 miljoen euro aan durfkapitaal is in het tweede kwartaal van 2022 opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups. Dit is minder dan de 811 miljoen euro in het vorige kwartaal en 2,2 miljard euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. In totaal werd er in het eerste halfjaar 1,5 miljard euro geïnvesteerd in deze innovatieve bedrijven tegenover 3,1 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl. Het aantal deals was met 106 vergelijkbaar met de 112 in dezelfde periode vorig jaar. Toch is het bedrag slechts 30% van het recordbedrag in Q2 2021. Een belangrijke reden hiervoor is dat er in dat kwartaal vorig jaar verschillende megarondes waren zoals een aantal van de Nederlandse wereldspelers MessageBird, Mollie en Bunq, die allen toen honderden miljoenen ophaalden. Ook was er in het afgelopen halfjaar, tegen de trend in, een afname in de grotere deals van boven €15 miljoen, en opnieuw een daling in het aantal kleine deals van minder dan €1 miljoen; een ontwikkeling die al enkele jaren aan de gang is.

Ondanks de daling in het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups en scaleups waren er een aantal grote succesvolle rondes in het tweede kwartaal van 2022, zoals Backbase en Pyramid Analytics die beide ruim 100 miljoen euro ophaalden. Ook In3, SMART Photonics en TestGorilla deden het goed met respectievelijk 81, 75 en 70 miljoen euro.

Nog veel kapitaal in de markt aanwezig

Voor ondernemers met goede investeringsvoorstellen is er niet direct reden tot zorg, hoewel het aantrekken van groeigeld in de komende periode waarschijnlijk uitdagender zal blijven. Positief is dat er nog veel kapitaal in de markt aanwezig is. De afgelopen jaren hebben veel venture capital firma's nieuwe fondsen opgezet waaruit ze de komende jaren willen investeren. Ook het afgelopen kwartaal zijn er nieuwe Nederlandse fondsen bijgekomen, waaronder van Endeit Capital (303 miljoen euro), SHIFT Invest (110 miljoen euro) en Shamrock Ventures (10 miljoen euro), allen gefocust op fases waar uitdagingen liggen.   

"Dat er afgelopen kwartaal minder kapitaal is opgehaald door Nederlandse tech-bedrijven komt niet als verrassing", aldus Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association, wijzend naar de uitzonderlijke megarondes vorig jaar. “De wereldwijde trend dat de markt van start- en scaleup investeringen terugloopt, onder andere door de toenemende inflatie en rente, houden we in de gaten. Maar vooralsnog zien we dat het aantal investeringen niet zo sterk terugloopt in Nederland. We horen ook wel dat waarderingen onder druk staan, met name in de latere groeifase. Structureel lijkt er nog steeds voldoende groei in te zitten. We zijn daarom zeer benieuwd of we ditzelfde beeld ook in de rest van het jaar terug gaan zien."

Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl vult aan: "We zien dat de huidige marktomstandigheden met name impact hebben op de hele vroege fase én de late fase. Het aantal rondes tot 1 miljoen euro is afgenomen, wat zorgelijk is. Als deze trend zich voortzet, stokt de aanwas van technologiebedrijven die nodig zijn voor de belangrijke  maatschappelijke transities op het gebied van klimaat, zorg en de circulaire-economie en de langdurige economische groei in Nederland. In de latere fase, met deals van boven de 15 miljoen euro, zijn investeerders momenteel wat huiveriger. Investeringen in die fase zullen op termijn weer aantrekken verwachten we."

Het volledige rapport vind je hier.

Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023 SLTN Vierkant
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!