Martijn Kregting - 01 augustus 2022

Apple scoort beter in fiscale derde kwartaal dan verwacht

Apple scoort beter in fiscale derde kwartaal dan verwacht image

Apple heeft betere resultaten gehaald over het derde fiscale kwartaal (de drie maanden tot 25 juni) dan veel analisten hadden verwacht. De kwartaalomzet steeg met 2 procent op jaarbasis tot 82,96 miljard dollar. Dit ondanks leveringsbeperkingen, wisselkoersproblemen en de negatieve impact van de activiteiten in Rusland, zo stelde Apple-CFO Luca Maestri. Apple's GAAP-winst per aandeel van 1,20 dollar overtrof de schatting van Wall Street-analisten zelfs met vijf dollarcent.

Aan de productkant daalde de omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2021 met 593 miljoen dollar tot 63,35 miljard dollar - een daling van minder dan één procent. De dienstentak zag een groei van 12 procent tot 19,6 miljard dollar versus 17,49 miljard dollar jaar-op-jaar. Afgelopen april waarschuwde Apple al dat lockdowns in Shanghai de fiscale verkoop van alle productdivisies in het derde kwartaal zouden schaden en verlaagde de omzetvooruitzichten met 4 miljard tot 8 miljard dollar.

Minder grote leveringsbeperkingen

CEO Tim Cook sprak in een toelichting op de kwartaalcijfers over "veel enthousiasme voor onze producten en diensten, wat resulteerde in een absoluut record voor onze geïnstalleerde basis van actieve apparaten. Onze leveringsbeperkingen waren minder groot dan we aan het begin van het kwartaal hadden verwacht, en kwamen iets onder het eerder geschetste bereik uit."

De omzet uit iPhone-verkopen steeg met 3 procent tot 40,67 miljard dollar dankzij de nieuwste iPhone 13, aldus Maestri. De Mac-divisie was goed voor 7,38 miljard dollar op, een daling van meer dan 10 procent als gevolg van problemen met de levering van onderdelen. De iPad-inkomsten daalden door vergelijkbare oorzaken met ongeveer 2 procent tot 7,2 miljard dollar.

"We blijven leveringsbeperkingen hebben met Mac, maar we worden aangemoedigd door de sterke reactie van klanten op onze ongelooflijke line-up", aldus Cook hierover. "De iPad bleef, net als Mac, gedurende het kwartaal van juni een sterke vraag zien, ondanks aanhoudende aanbodbeperkingen."

De divisies Wearable, Home en Entertainment zagen de omzet ook met acht procent dalen tot 8,1 miljard dollar. De oorzaak hiervoor werd neergelegd bij 'leveringsbeperkingen en de algemene macro-economische omgeving'.

Zakelijke activiteiten

Maestri sprak kort over de zakelijke activiteiten. Hij gaf aan dat bedrijven "steeds meer investeren in Apple-producten als een strategie om talent aan te trekken en te behouden". Apple is jaren geleden relaties aangegaan met IBM en Cisco, hoewel B2B nog steeds een relatief klein deel van de totale activiteiten van Apple lijkt te zijn. Zo levert Bank of America iPhones aan al haar financiële adviseurs. Wipro, een andere grote wereldwijde zakelijke klant, investeert in MacBook Air met M1.

Geografisch bekeken groeide De Amerikaanse regio met 4,4 procent tot 37,45 miljard. Europa steeg tot 19,29 miljard dollar en China daalde licht tot 14,6 miljard dollar. Japan daalde 15,7 procent tot 5,44 miljard dollar; de rest van Azië-Pacific steeg tot 6,15 miljard dollar tegenover 5,39 miljard dollar in het derde fiscale kwartaal van 2021.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Arctic Wolf BW gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!