Martijn Kregting - 04 augustus 2022

Amazon: groei AWS en coronapandemie beperken effect reductie CO2

Amazon: groei AWS en coronapandemie beperken effect reductie CO2 image

De sterk groeiende activiteiten van Amazons cloudactiviteiten belemmeren het Amerikaanse concern in zijn pogingen om CO2-neutraal te worden. Amazon heeft beloofd om nog voor het einde van dit decennium volledig over te stappen op hernieuwbare energie voor zijn activiteiten. In 2021 blijkt het concern zijn totale CO2-footprint echter met 18 procent vergroot te hebben. Dat staat volgens The Register in het duurzaamheidsrapport van de onderneming.

Amazon stelt in het rapport dat het nu streeft naar een netto-nul-uitstoot van koolstof in 2040. De grote 'boosdoener' bij de groei van de CO2-footprint in 2021 was cloud-dochter AWS, die de afgelopen jaren sterk gegroeid is. AWS had volgens Canalys een aandeel van 31 procent op de wereldwijde cloud-inframarkt in het tweede kwartaal van 2022. De onderneming groeide met 33 procent in omzet jaar-op-jaar.

Covid medeschuldig

Volgens Amazon was Covid medeschuldig aan de stijgende footprint. Zo moest Amazon zijn retailactiviteiten vanaf de eerste coronalockdowns in een 'ongekend tempo' opschalen om te voldoen aan de sterk stijgende online bestellingen. Van begin 2020 tot eind 2021 beweert Amazon dat het de omvang van zijn fulfilmentnetwerk heeft verdubbeld en wereldwijd meer dan 750.000 fulltime en parttime banen heeft gecreëerd. Dit betekende dat Amazon nieuwe faciliteiten moest blijven bouwen, zowel in de vorm van magazijnen voor zijn online consumentengoederenmarkt als extra datacentersites voor AWS-uitbreiding.

Uit de gerapporteerde CO2-footprint van Amazon blijkt dat het de Scope 1-emissies van directe activiteiten in 2021 met 26 procent heeft verhoogd. De Scope 2-emissies van ingekochte elektriciteit daalde echter met 23 procent, waarschijnlijk als gevolg van het toegenomen gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De Scope 3-emissies van het bedrijf uit indirecte bronnen – zoals de toeleveringsketen – stegen met 21 procent, waarvan 46 procent voor rekening kwam van de bouw van gebouwen en gekochte goederen zoals servers en andere hardware.

Amazon benadrukt dat het zich op verschillende manieren blijft concentreren op het verbeteren van de energie-efficiëntie. Ondanks alle groei in activiteiten daalde de koolstofintensiteit - de CO2-uitstoot per kilowattuur verbruikte elektriciteit - met 1,9 procent, wat het derde jaar op rij van verbetering markeert. Amazon claimt dat een aanhoudende afname van de koolstofintensiteit in de loop van de tijd kan leiden tot lagere absolute uitstoot.

Betere koeling, minder waterverbruik

Volgens Amazon heeft AWS met leveranciers samengewerkt de koelsystemen van zijn datacenters te optimaliseren. Dit zou het energieverbruik van koelapparatuur met 20 procent hebben verminderd. Een andere stap die het AWS-team heeft genomen om de efficiëntie te verbeteren, is het veranderen van de datacenterarchitectuur om een monolithische, gecentraliseerde ononderbroken stroomvoorziening (UPS) af te schaffen en in plaats daarvan kleinere batterijpakketten en aangepaste voedingen in de apparatuurrekken te integreren. Deze veranderingen stellen de datacenters in staat om verliezen door energieconversie met ongeveer 35 procent te verminderen, beweert het.

AWS streeft ook naar het minimaliseren van het waterverbruik in datacenters en zei dat het een methode gebruikt waarbij buitenlucht wordt gekoeld door een verdampingsproces en in serverruimtes wordt geduwd om hardware op stabiele bedrijfstemperaturen te houden. Deze aanpak betekent dat zelfs de grootste datacentercapaciteit in één jaar gemiddeld ongeveer hetzelfde water zal gebruiken als 25 Amerikaanse huishoudens.

Het bedrijf claimt dat het erin geslaagd is om in 2021 een cijfer van 85 procent hernieuwbare energie voor zijn volledige activiteiten te bereiken, en is nu op schema om zijn doel te bereiken om tegen 2025 100 procent hernieuwbare energie te worden, wat vijf jaar eerder zou zijn dan het oorspronkelijke doel het zette zichzelf.

Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023 SLTN Vierkant
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!