Wouter Hoeffnagel - 13 augustus 2022

Google krijgt Australische miljoenenboete voor verzamelen locatiegegevens

Google krijgt Australische miljoenenboete voor verzamelen locatiegegevens image

Google krijgt in Australië een boete opgelegd van 60 miljoen dollar, omgerekend 58 miljoen euro, voor het verzamelen van locatiegegevens van Android-gebruikers. Dit zou het bedrijf ook hebben gedaan indien gebruikers de locatiegeschiedenis op hun Android-apparaat hadden uitgeschakeld.

Dit meldt The Guardian. De boete is onderdeel van een zaak die al langer speelt tussen de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) en Google. Een Australische rechter stelde de ACCC vorig jaar al in het gelijk. De hoogte van de boete die de toezichthouder zou opleggen moest echter nog bepaald worden. Nu blijkt dat het gaat om een boete van 60 miljoen dollar.

Gebruikers onvoldoende geïnformeerd

De ACCC hekelt de werkwijze van Google en stelt dat het gebruikers onterecht de indruk heeft gegeven dat Google geen gegevens over de locatiegeschiedenis van gebruikers kon verzamelen als deze functie was uitgeschakeld op Android-apparaten. In de praktijk bleek dat Google deze data wel degelijk kon verzamelen zolang een optie voor web- en appactiviteit was ingeschakeld. Deze functie is op Android standaard ingeschakeld. De ACCC stelt dat Google gebruikers hierover onvoldoende heeft geïnformeerd.

The Guardian meldt dat Google akkoord gaat met de hoogte van de boete. Beide partijen zouden het boetebedrag als 'eerlijk en redelijk' zien.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!