Martijn Kregting - 16 augustus 2022

Smart home-markt zal in 2023 stijgende lijn hervatten

Smart home-markt zal in 2023 stijgende lijn hervatten image

Hoewel de wereldwijde smart home-markt enkele jaren van afnemende groei kent tussen 2021 en 2023, zal er vanaf volgend jaar weer een stijgende lijn in zitten. Dit jaar nog doorbreekt de installed base van smart home devices de grens van 2 miljard, voorspelt marktonderzoeker Omnia. Slimme luidsprekers blijven goed voor het merendeel van de afzet, gevolgd door verlichting en stkkers/schakelaars. Xiaomi is marktleider en de VS vormen geagrafisch gezien de grootste markt.

Omnia schrijft de huidige neerwaartse trend toe aan een combinatie van factoren, zoals verminderde koopkracht, toegenomen werkloosheid tijdens de coronacrisis en een grote daling van de verwachte detailhandelsverkopen, vooral in 2022. Een opwaartse groeicurve, vergelijkbaar met de periode voor 2020, zal naar verwachting vanaf 2023 terugkeren, gedreven door door de toegenomen vraag naar oplossingen voor energiebeheer en de op handen zijnde release van de Matter-standaard voor domotica-systemen.

Slimme luidsprekers grootste volume

Het wereldwijd verscheepte volume van slimme luidsprekers was het grootst in 2021 (195 miljoen stuks) gevolgd door de segmenten verlichting, stekkers/schakelaars en verbonden gezondheidsdevices. de komende jaren zit de groei vooral bij waterleksensoren/afsluiters, aangesloten grote huishoudelijke apparaten (zoals koelkasten), stekkers/schakelaars, luchtkwaliteitsmonitors en slimme deursloten. Deze segmenten komen allemaal uit op een CAGR van meer dan 30 procent in de periode 2021 tot 2026.

Omnia schat dat in 2021 ongeveer 55 procent van de huishoudens in de VS slimme apparaten voor thuisgebruik geïnstalleerd hadden. Voor de regio EMEA ligt dat op ongeveer 21 procent, terwijl Azië en Oceanië een penetratiegraad van ongeveer 14 procent toonden in 2021.

Xiaomi was volgens Omnia marktleider in 2021, gevolgd door Alibaba, Amazon, Google en Baidu. Alle top-vijf merken zijn gespecialiseerd in slimme luidsprekers, terwijl de volgende vier merken - IKEA, Sengled, Ledvance en Signify - zich vooral specialiseren in verlichtingstoepassingen.

De impact van Matter, een vrij beschikbare verbindingsstandaard voor smart home devices, zal geleidelijker verlopen dan oorspronkelijk werd verwacht. Omdia voorspelt dat er in 2023 ongeveer 424 miljoen smart home devices Matter 1.0-compatibel zijn. Dit is ongeveer 44 procent van het wereldwijde volume van apparaten in 2023.

IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12 Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!