Wouter Hoeffnagel - 30 augustus 2022

Ministerie van Justitie in VS bereidt aanklacht tegen Apple voor

Ministerie van Justitie in VS bereidt aanklacht tegen Apple voor image

Het Amerikaanse ministerie van Justitie werkt aan een conceptaanklacht in een antitrustonderzoek naar Apple. Het is nog onduidelijk of dit uiteindelijk leidt tot een rechtszaak.

Dit meldt Politico. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt Apple al sinds 2019. Aanleiding hiervoor zijn aantijgingen van marktpartijen dat Apple zijn dominante marktpositie misbruikt om kleine partijen te dwarsbomen. Het gaat daarbij onder appontwikkelaars en concurrerende hardwarefabrikanten.

In dit onderzoek zou het ministerie nu werken aan een conceptaanklacht. Op basis van anonieme bronnen meldt Politico dat nog niet zeker is dat dit ook leidt tot een aanklacht; hiervoor heeft het ministerie naar verluid nog geen besluit genomen. Wel wordt de conceptaanklacht gezien als een belangrijke stap in deze richting.

Rechtszaak tussen Epic Games en Apple

Politico meldt ook dat het Amerikaanse ministerie een uitspraak in de lopende rechtszaak tussen Epic Games en Apple wil afwachten. In deze zaak oordeelde een federale rechter eerder dat Apple geen monopolist is. Het bedrijf zou in sommige gevallen echter wel beperkingen opleggen aan ontwikkelaars, waarbij het specifiek gaat om de markt voor mobiele games.

Apple beschikt over een aandeel van 55% in deze markt. Het marktaandeel moet echter hoger zijn om het bedrijf te kunnen veroordelen voor het schenden van mededingingsregels, oordeelde rechter. Zowel Apple als Epic Games zijn tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Op 21 oktober wordt de uitspraak verwacht in dit hoger beroep.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infinity IT BN start 2 feb

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!