Floris Hulshoff Pol - 02 maart 2023

Vraag naar zakelijke printers neemt toe

Vraag naar zakelijke printers neemt toe image

Volgens CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbureau, is de verkoop via Europese distributeurs van printer hardware in het vierde kwartaal van 2022 gestegen, waarbij zowel de volumes als de inkomsten de verwachtingen overtroffen. In Nederland steeg de verkoop van het aantal printers met 10,7 procent, de omzet steeg met 39,2 procent.

CONTEXT-gegevens onthulden een stijging van 12,3% jaar-op-jaar (YoY) in de verkoop per eenheid en een stijging van 27,8% in de omzet tijdens de periode.

"Dit is gedeeltelijk te danken aan de agressieve promoties die bedoeld zijn om instapvoorraden op te ruimen en de sterke zakelijke vraag naar duurdere apparaten", zegt Antonio Talia, Head of Market & Business Analysis. "Deze factoren hielpen de markt aanzienlijk beter te presteren dan het meest optimistische scenario van CONTEXT voor het kwartaal."

Inkomsten stijgen
"Slechte marktprestaties in 2021 betekenen dat de vergelijkende cijfers gunstig zijn, maar de productmix is het afgelopen jaar veranderd", merkt Antonio op. “In het vierde kwartaal van 2022 lag er meer nadruk op high-end consumentenprinters en mid- en high-end zakelijke apparaten – met name dure multifunctionele laserprinters – dan in 2021.”

Naast prijsstijgingen voor mid- en high-end consumenten- en commerciële producten, zijn deze factoren grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de omzet, die sinds week 38 sterk is. Sinds week 52 is er sprake van een zekere vertraging, hoewel beide markten nog steeds enigszins boven de basislijn van de omzettrendindex.

Kleine en middelgrote resellers hadden een sterk einde van 2022, en dit zette zich voort in de eerste week van 2023, gedreven door zakelijke verkopen in de publieke en private sector, evenals de prijsstijgingen. We hebben sinds week 40 een gestage groei in het e-tailerkanaal gezien, wat de heropleving van de consumentenbestedingen benadrukt. Distributeurs hebben ook hard gewerkt en promoties gebruikt om de voorraad op instapniveau te verschuiven.

Daarentegen daalde de verbruiksgoederenmarkt, zoals cartridges en toners, aanzienlijk in het vierde kwartaal: een daling van 18,2% op jaarbasis in de verkoop per eenheid en 11,4% in de inkomsten. Dat is veel erger dan CONTEXT's pessimistische prognose van dalingen van respectievelijk 9,8% en 6,7%. Een daling van de verkoop van de inktcartridges die goed zijn voor meer dan 80% van de verkoop van verbruiksartikelen in de regio was de belangrijkste reden, maar ook de verkoop van toner daalde sterk. Hervulbare inktflessen winnen marktaandeel en de interesse hiervoor zal in 2023 en daarna alleen maar toenemen, aangezien ze zuiniger zijn voor de consument en daarom aantrekkelijk zullen zijn in een tijd van hogere kosten voor levensonderhoud. Abonnementsmodellen worden steeds prominenter en aangezien hun primaire route naar de markt direct is, wordt hun waarde niet vastgelegd in distributiekanaalgegevens.

Ook het gemiddeld aantal afgedrukte pagina's daalde in december fors (met 12% op jaarbasis), ondanks de terugkeer naar kantoor. Nu papierloos beleid steeds vaker voorkomt in de publieke en private sector, zal deze daling waarschijnlijk doorzetten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!