Floris Hulshoff Pol - 19 september 2022

Ethereum is voortaan iets duurzamer dankzij proof-of-stake

Ethereum is voortaan iets duurzamer dankzij proof-of-stake image

De blockchain van Ethereum, de tweede grootste cryptomunt ter wereld, is schijnbaar succesvol overgeschakeld op 'proof-of-stake'. Via die ingreep verbruikt de munt een stuk minder energie.

Er wordt al aan de overgang gewerkt sinds 2016, en in principe zouden normale gebruikers niet veel van de nieuwe gang van zaken moeten merken. Wat de overstap wel doet, is 'miners' werkloos maken. Ethereum stapt namelijk over van 'proof-of-work', waarbij die miners grote hoeveelheden computers inzetten die moeilijke rekenoefeningen uitvoeren om transacties op de blockchain te verzegelen, naar 'proof-of-stake', dat gebruik maakt van waarborgen, en tot duizend keer minder energie zou verspillen.

De overstap is finaal gepland voor 19 september maar het technische stuk is inmiddels afgerond, blijkt een tweet van mede-oprichter van Ethereum Vitalik Buterin. In de komende dagen is het nog wachten om te zien of en hoeveel bugs en problemen opduiken. Het is de eerste keer dat een gigantisch netwerk als dat van Ethereum de kern van zijn werking volledig omgooit.

In samenwerking met Data News

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Insight BW 27-09 tm 04-10-2023
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!