Wouter Hoeffnagel - 20 september 2022

Robotics4eu-project vraagt burgers om feedback op robotica-oplossingen

Robotics4eu-project vraagt burgers om feedback op robotica-oplossingen image

Het Robotics4eu-project, een initiatief gefinancierd door de Europese Unie, voert een burgeraudit uit op robots met kunstmatige intelligentie (AI). De enquêtes vinden plaats tot 15 oktober. De antwoorden van de burgers worden rechtstreeks aan de bedrijven achter de robotica-oplossingen gegeven.

Het initiatief telt momenteel acht op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologieën die op dit moment in ontwikkeling zijn. De oplossingen waarop feedback kan worden gegeven zijn divers en variëren van een robot die keeluitstrijkjes neemt tot een humanoïde die medisch personeel assisteert en een oplossing de gewassen van boeren beschermt. Naar verwachting worden de komende weken meer robots toegevoegd; elk Europees bedrijf dat een robotoplossing die AI ontwikkelt kan deze service aanvragen.

Inzicht in acceptatie en maatschappelijke gereedheid

Het doel van de audits is enerzijds om de burgers in staat te stellen invloed uit te oefenen op de toekomst van deze robots, en anderzijds om Europese bedrijven de kans te geven inzicht te krijgen in de acceptatie en maatschappelijke gereedheid van hun technologieën, voordat ze hun intrede doen de markt. Anneli Roose, coördinator van het Robotics4eu-project: "Wij geloven in de kracht van co-creatie en in de betrokkenheid van burgers in een vroeg stadium voor een betere acceptatie van robotica-oplossingen door de samenleving".

Robotics4eu werkt aan een bredere acceptatie van AI-robots door de maatschappelijke acceptatie van robotica-oplossingen te bevorderen door te pleiten voor verantwoorde robotica bij alle belanghebbenden. Het project reisde onder meer door Europa met een tentoonstelling over virtual reality-robots. Ook hield het een raadpleging gehouden onder meer dan 700 burgers en analyseerde hun houding ten opzichte van robotica. Alle conclusies en materialen zijn beschikbaar op de projectwebsite.

De enquêtes die nu worden uitgevoerd zijn beschikbaar op de website van robotics4eu.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!