Floris Hulshoff Pol - 23 september 2022

Google vereenvoudigt verwijderen van persoonlijke info uit zoekresultaten

Google vereenvoudigt verwijderen van persoonlijke info uit zoekresultaten image

Het wordt binnenkort eenvoudiger om een zoekresultaat met persoonlijke info over jezelf te laten verwijderen. Het gaat om opties die al langer bestaan, maar die Google nu gebruiksvriendelijker wil maken.

Google verzamelt bijna alle informatie op het publieke internet. Daardoor is het soms eenvoudig om iemands persoonlijke contactgegevens of andere gevoelige gegevens op te zoeken. Wie zulke resultaten uit Google wilde verwijderen moest tot nu toe een formulier invullen. Dit was niet moeilijk, maar vroeg wel om het doorlopen van een aantal stappen.

Direct vanuit de Google-app

Dat gaat binnenkort een stuk eenvoudiger. Volgens 9to5Google krijg je binnenkort de optie om in de Google-app op Android meteen aan te geven dat iets persoonlijke info van jezelf bevat. In de app, komt een knop met drie stipjes ('About this result'). In dat menu kan je direct aangeven dat je het resultaat wil verwijderen.

De nieuwe methode moet nog worden uitgerold en het is niet bekend of en wanneer ze ook voor Nederlandse gebruikers beschikbaar is, en of het ook in de browser of voor iOS beschikbaar wordt.

Google is sinds dit jaar wel een stuk meegaander in het verwijderen van resultaten die persoonlijke informatie vrijgeven. De actie van Google voorkomt weliswaar enkel dat de bewuste pagina in de resultaten opduikt. De site zelf blijft uiteraard wel beschikbaar voor wie ze rechtstreeks bezoekt.

In samenwerking met Data News

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Jamf BN Ebook 14-09-2023 tm 28-09-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!