Wouter Hoeffnagel - 23 september 2022

Brits onderzoek naar positie Amazon, Microsoft en Google op cloudmarkt

Brits onderzoek naar positie Amazon, Microsoft en Google op cloudmarkt image

De Britse communicatietoezichthouder Ofcom start een onderzoek naar de positie van Amazon, Microsoft en Google in de markt voor cloud services. Het onderzoek is gericht op het functioneren van de markt. Daarnaast kijkt Ofcom ook naar digitale diensten als WhatsApp, Zoom, evenals slimme speakers en verbonden televisies. Indien hierbij zorgen aan het licht komen met betrekking tot de positie van de techbedrijven, kan dit tot verdere actie leiden meldt Ofcom.

Ofcom noemt de cloud een essentieel onderdeel van hoe producten geleverd worden aan telecomgebruikers evenals kijken en luisteraars van TV-, radio- en audiocontent. Het onderzoek dat Ofcom aankondigt wordt uitgevoerd onder de Enterprise Act 2002. Ofcom wijst erop dat AWS, Microsoft en Google samen 81% van de markt voor public cloud-infrastructuur in handen hebben.

Hoe goed functioneert de cloudmarkt?

Met het onderzoek wil Ofcom in kaart brengen hoe goed de cloudmarkt functioneert. Ook onderzoekt de toezichthouder de concurrentie op de markt in het algemeen, en de positie de de drie hyperscalers in deze markt hebben. Ook kijkt Ofcom naar eventuele marktkenmerken die innovatie en groei in de sector beperken, en het voor andere bedrijven moeilijker maken de markt te betreden of marktaandeel in handen te krijgen.

Ofcom kan verschillende actie nemen indien de markt niet goed blijkt te functioneren. Zo kan het de Britse overheid aanbevelingen doen over regulatorische of beleidswijzigingen. Ook kan het actie ondernemen om de concurrentie of belangen van consumenten te bevorderen. Ofcom kan echter ook een onderzoek starten in samenspraak met de Competition and Markets Authority (CMA).

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!