Wouter Hoeffnagel - 23 september 2022

Nederland scoort hoge ogen op Europese innovatieranglijst

Nederland scoort hoge ogen op Europese innovatieranglijst image

Nederland is binnen de Europese Unie (EU) een van de innovatieleiders. Dit blijkt uit de European Innovation Scoreboard, die de innovatie binnen de EU in kaart brengt. Uit de 2022-editie blijkt onder meer dat de innovatie in de Europese Unie met ongeveer 10% is toegenomen sinds 2015.

Zweden scoort het hoogst op de ranglijst. Finland volgt op de voet, evenals Denemarken. Nederland staat op de vierde positie en is hiermee een van de vijf innovatieleiders binnen de EU. Innovatieleiders presteren wat betreft innovatie minimaal 125% van het gemiddelde in de Europese Unie.

Flinke verschillen in de EU

De Europese Commissie wijst erop dat er binnen de EU flinke verschillen bestaan wat betreft innovatie. Zo zijn innovatieleiders en sterke innovators met name gevestigd in Noord- en West-Europa. De meeste gemiddelde innovators en opkomende innovators liggen daarnaast in Zuid- en Oost-Europa. De Europese Commissie zet als onderdeel van de New European Innovation Agenda in op het overbruggen van de verschillen tussen EU-lidstaten op dit vlak.

"Europa's inzet voor innovatie blijkt uit de voortdurende verbetering van de innovatieprestaties. Ter ondersteuning van de innovatiecapaciteit van Europa bevordert Horizon Europe excellentie en ondersteunt het toponderzoekers en innovators om de systeemveranderingen aan te sturen die nodig zijn voor het waarborgen van een groen, gezond en veerkrachtig Europa. Het European Innovation Scoreboard 2022 toont het belang aan van het opzetten van een pan-Europees innovatie-ecosysteem. De onlangs aangenomen nieuwe Europese innovatieagenda plaatst Europa in de voorhoede van de nieuwe golf van deep-tech innovaties en zorgt ervoor dat innovatie alle regio's van Europa bereikt, inclusief plattelandsgebieden", zegt Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken.

Technologisch en industrieel leiderschap

Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt: “De autonomie en het concurrentievermogen van Europa zullen afhangen van ons vermogen om een technologische en commerciële leider te worden op strategische gebieden zoals ruimtevaart, defensie, waterstof, batterijen, kwantumchips en high-performance computing. De innovatieagenda van Europa, onze steun aan start-ups en innovatieve mkb'ers, industriële allianties of IPCEI's leiden al tot zeer innovatieve projecten in heel Europa. Zo vertalen we onze wetenschappelijke excellentie in technologisch en industrieel leiderschap en kwaliteitsbanen in Europa."

IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!