Wouter Hoeffnagel - 23 september 2022

Facebook-gebruikers dagen Meta voor rechter wegens omzeilen App Tracking Transparency

Facebook-gebruikers dagen Meta voor rechter wegens omzeilen App Tracking Transparency image

Meta is in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd door een groep Facebook-gebruikers. Zij stellen dat Meta de App Tracking Transparency-maatregelen in het iOS-besturingssysteem van Apple omzeilt. Dit door gebruikers via de in-app-browser in Facebook te volgen.

Ontwikkelaar Felix Krause meldde vorige maand dat zowel de iOS- als Android-apps van Facebook, Instagram en Messenger in sommige gevallen code injecteren in de in-app-browsers in deze apps. Gebruikers kunnen hierdoor door Meta gevolgd worden. Het gaat specifiek om de Meta Pixel, die Meta in staat stelt vast te leggen welke advertenties zij te zien krijgen, hoe zij over een webpagina scrollen en welke tekst gebruikers selecteren.

App Tracking Transparency omzeilen

Het bedrijf zou hiermee App Tracking Transparency omzeilen, een functionaliteit in iOS waarmee gebruikers voor iedere app toestemming kunnen geven voor het volgen van hun activiteiten. Gebruikers kunnen ook aangeven dat zij trackingverzoeken standaard willen weigeren. Facebook liet zich eerder kritisch uit over deze functionaliteit.

Bloomberg meldt dat in de aanklacht wordt verwezen naar de bevindingen van Krausse. De gebruikers stellen dat Meta zowel lokale als federale Amerikaanse wetgeving overtreedt met zijn werkwijze. In een reactie tegen Engadget noemt Meta de aanklacht ongegrond. Het bedrijf stelt de privacyvoorkeuren van gebruikers te respecteren, ook via de in-app browser.

SLTN Vierkant Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!