Wouter Hoeffnagel - 27 september 2022

Tweede Kamer bezorgd over uitbreiding bevoegdheden NCSC

Tweede Kamer bezorgd over uitbreiding bevoegdheden NCSC image

Een uitbreiding van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen leidt tot weerstand in de Tweede Kamer. Verschillende partijen zijn kritisch over de aanpassing van de cybersecuritywet door Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Zij maken zich zorgen over de impact op de privacy.

De wetswijziging moet het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meer mogelijkhedekn geven om organisaties te waarschuwen over cyberdreigingen. Op dit moment is het NCSC alleen bevoegd dit te doen bij 'vitale' bedrijven en organisaties. Met de wetswijziging wil minister Yesilgöz-Zegerius hier verandering in brengen.

Impact op privacy

Kamerleden zijn echter bezorgd over de impact op de privacy. Zij vrezen dat persoonsgegevens die worden gedeeld uiteindelijk voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo pleit SP-Kamerlid Renske Leijten voor toezicht op het delen van gegevens. Ook moet worden vastgelegd wanneer data verwijderd dienen te worden. De SP diende hierover een motie in.

Ook andere Kamerleden zijn echter kritisch. Denk hierbij aan Marieke Koekkoek van Volt, die vreest dat data die door het NCSC gedeeld worden later in rechtszaken gebruikt kunnen worden terwijl de gegevens niet met dit doel zijn gedeeld.

Het debat terugkijken kan hier.

SLTN Vierkant Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023
Simac BW en BN week 50 tm 52 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!