Wouter Hoeffnagel - 30 september 2022

Elon Musk wil af van verplichte controle op Tesla-tweets

Elon Musk wil af van verplichte controle op Tesla-tweets image

Elon Musk wil af van een regeling die hij in 2018 sloot met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en hem beperkt in tweets die hij mag uitsturen. Als onderdeel van deze regeling moet Musk bepaalde tweets eerst door een advocaat van Tesla laten beoordelen.

De regeling is in het leven geroepen nadat Musk in augustus 2018 op Twitter meldde Tesla van de beurs te willen halen en hiervoor financiering te hebben opgehaald. De uitspraken hadden impact op de beurswaarde van Tesla. Later bleek Musk Tesla toch niet te willen privatiseren.

Aangeklaagd

In reactie op deze tweets is Musk aangeklaagd door boze investeerders die stellen door de tweets schade te hebben geleden. In totaal zijn drie rechtszaken tegen Musk aangespannen. Ook de SEC boog zich over de zaak en stelde dat Musk een reeks 'valse en misleidende' tweets had uitgestuurd over de potentiële privatisering van Tesla.

De SEC probeerde hierbij Musk af te zetten als manager bij Tesla. Uiteindelijk kwamen Musk en de SEC een regeling overeen waarbij Musk moest aftreden als bestuursvoorzitter van Tesla. Ook moest Musk een boete van 20 miljoen dollar betalen, terwijl ook Tesla tot 20 miljoen dollar boete is veroordeeld. Wel mocht Musk CEO blijven bij Tesla.

Tweets voorleggen aan juridisch team

Onderdeel van deze deal was ook dat Musk voortaan openbare uitlatingen waaronder tweets met informatie over Tesla moet voorleggen aan zijn juridisch team voordat hij tot publicatie overgaat. Van deze regeling wil Musk al langer af. Zo vroeg hij in maart al aan een Amerikaanse rechter een streep te zetten door de regeling. Dit verzoek is echter afgewezen.

Nu blijkt dat Musk tegen deze uitspraak in beroep gaat. Het juridisch team van Musk stelt onder meer dat de regeling van vrijheid van meningsuiting van Musk aantast, en in strijd is met de Amerikaanse grondwet. De SEC wil tegenover Reuters niet reageren op het beroep van Musk. Wel meldt Reuters dat de SEC naar verwachting zelf ook in beroep gaat in de zaak.

Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023 SLTN Vierkant
Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!