Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2022

Celstraf geëist voor diefstal en verkoop van energiecontracten

Celstraf geëist voor diefstal en verkoop van energiecontracten image

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf tegen twee mannen die de persoonlijke gegevens waaronder bankgegevens stalen van 30.000 klanten van energie- en telecombedrijf Nuts Groep en deze data doorverkochten. Tegen de twee 23-jarige mannen uit Zaandam is twaalf maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk.

Nuts Groep, dat onder meer onder de merknamen Budget Energie en NLE actief is, deed in november 2019 aangifte van datadiefstal. Toen bleek dat zo'n 30.000 door klanten ondertekende energiecontracten waren gestolen. De contracten omvatten allerlei persoonsgegevens van klanten en bankrekeningnummers. Later bleek dat de gestolen data via Telegram te koop is aangeboden.

Gestolen via accounts van werknemers

De diefstal is teruggeleid naar accounts van een aantal werknemers van Nuts Groep. Uit onderzoek van de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket bleek dat op de accounts werd ingelogd vanaf IP-adressen van de twee verdachten. Een van de verdachte was werkzaam bij het bedrijf.

Het OM verdenkt hen ervan te hebben ingelogd op het bedrijfsnetwerk van Nuts Groep en hier data te hebben gestolen. Dit zouden de verdachten via zowel een eigen account als accounts van derden hebben gedaan.

Tegen de twee 23-jarige mannen uit Zaandam is twaalf maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 Claranet BW 11-09-2023 tm 25-09-2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!