Floris Hulshoff Pol - 04 oktober 2022

Robot SAM gaat medewerkers schoonmaak helpen in CWZ

Robot SAM gaat medewerkers schoonmaak helpen in CWZ image

CWZ krijgt er een bijzondere collega bij: een robot die patiëntkamers volledig desinfecteert. De slimme techniek van de robot neemt schoonmaakmedewerkers een deel van het zware werk uit handen.

Ziekteverwekkers geen kans geven
Hygiëne is van levensbelang in een ziekenhuis. Voor de gezondheid van patiënten en medewerkers is het cruciaal dat ziekteverwekkers geen kans krijgen, want juist zij moeten geen extra gezondheidsrisico’s lopen. Daarom worden veel ruimtes, zoals patiëntenkamers en operatiekamers, zorgvuldig gedesinfecteerd. Die belangrijke taak rust op de schouders van de schoonmaakmedewerkers. Het is zwaar werk, want in elk hoekje kunnen zich onzichtbare boosdoeners ophouden. Daarbij krijgen ze nu hulp.

Krachtig UV-C licht
Vanaf oktober zal robot SAM door de gangen van CWZ rijden. Samen met de schoonmaakmedewerkers zal de robot de kamers volledig desinfecteren. Dat doet hij met krachtig UV-C licht, dat vanuit grote lampen op de robot de kamer in schijnt. Manager facilitaire zaken John Verberne: ‘De robot wordt gemaakt door de ingenieurs van het bedrijf Loop Robots, dat al robots bouwde voor meerdere Nederlandse en Belgische ziekenhuizen. We zetten al jaren een statische UV-lamp in bij desinfectie van ruimten en de stap naar een mobiele robot is dus logisch. SAM kan nóg gerichter in verpleegkamersr zijn werk doen. Het gaat voorlopig om een proef voor een paar maanden. We kijken uit naar het resultaat van deze testperiode.’

Ideaal team van mens en techniek
Helemaal alleen kan SAM het niet. Eerst zorgen de schoonmaakmedewerkers dat een patiëntenkamer stof- en vuilvrij is. Daarna rijdt de robot de kamer in om een scan te maken van de ruimte, waarmee hij alle oppervlakten in kaart brengt. Vervolgens schijnt hij zijn krachtige lichtstralen op elke millimeter van de kamer. Het UV-C licht vernietigt het erfelijke materiaal, DNA/RNA genaamd van micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Daardoor kunnen die zich niet meer vermenigvuldigen en zijn ze niet meer schadelijk. Zo wordt het risico op een uitbraak van een infectie geminimaliseerd. Per kamer heeft SAM slechts 15 minuten nodig. Zodra hij klaar is, laat hij dat aan de medewerkers weten. Die brengen hem direct naar de volgende kamer, die ze al hebben voorbereid. Een ideaal team van mens en techniek!

Minder zwaar en gezonder werk
‘Werken met de robot is niet alleen belangrijk in de strijd tegen ziekenhuisinfecties maar maakt ook het werk voor de schoonmaakmedewerkers aantrekkelijker en minder zwaar. Met SAM als collega hoeven zij niet langer met hele sterke chemische middelen te werken, wat gezonder is voor mens en milieu. Iedereen kan er gerust op zijn: de medewerkers behouden allemaal hun baan en als robot SAM in de kamer is geweest, is elke millimeter gedesinfecteerd’, aldus John. Myrthe Ex, klantmanager zorg van schoonmaakbedrijf Gom is blij met de pilot: ‘Wij vinden het erg leuk om er zo’n handige collega bij te krijgen. SAM staat altijd voor ons klaar. We hopen dat de proef aantoont dat de desinfectie van ruimten verder verbetert en dat SAM zo een steentje bijdraagt aan de patiëntveiligheid.’

Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023 Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!