Wouter Hoeffnagel - 06 oktober 2022

AP uit opnieuw kritisch over publicatie van beoordelingen accountants

AP uit opnieuw kritisch over publicatie van beoordelingen accountants image

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over het voorgenomen plan om beoordelingen van het werk van individuele accountants online te publiceren. De privacytoezichthouder vindt dit een te grote inbreuk op de privacy van accountants. De toezichthouder roept het kabinet op tot het aanpassen van het wetsvoorstel.

Het is niet de eerste keer dat de AP zich kritisch uitlaat over dit wetsvoorstel. De waakhond gaf op 10 mei ook al een kritisch advies over het wetsvoorstel Wet toekomst accountancysector. Minister Kaag van Financiën paste het wetsvoorstel hierop aan. Dit aangepaste voorstel heeft de AP nu bestudeerd. Het concludeert hierbij dat de privacy van accountants nog altijd onvoldoende is beschermd in het wetsvoorstel.

Inbreuk op de persoonlijke levenssfeer

Rapporteren over de prestaties van een accountant en deze op naam openbaar maken is volgens de AP een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: "Wij vinden het natuurlijk een goede zaak dat de kwaliteit van de controle op de accountancysector wordt verbeterd. Dat kan heel goed, door op niveau van accountantskantoren als geheel beoordelingen te publiceren."

De AP wijst erop dat bij dit specifieke wetsvoorstel beoordelingen over een individuele accountant worden gepubliceerd. De toezichthouder zich geen noodzaak dat op de die manier te doen. Tegelijkertijd wijst het op de grote impact die dit kan hebben op iemands reputatie en loopbaan. Een negatieve beoordeling kan betekenen dat iemand moeilijk of niet aan werk komt, waarschuwt de AP.

Onvoldoende specifiek

De toezichthouder vindt onder meer dat het huidige wetsvoorstel op deze punten onvoldoende specifiek is. Het adviseert het kabinet daarom het wetsvoorstel aan te passen of niet in te voeren.

Comstor BW 11 tm 17 dec 2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!