Floris Hulshoff Pol - 07 oktober 2022

Man aangehouden die micro-chips leverde aan Rusland

Man aangehouden die micro-chips leverde aan Rusland image

Op dinsdag 27 september heeft de FIOD een 55-jarige man uit het oosten van het land aangehouden. Hij wordt verdacht van overtreding van de Sanctiewet. De verdenking is dat de man in strijd met de handelsbeperkingen, als gevolg van de sanctiemaatregelen, goederen aan Rusland zou hebben geleverd, die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Aanleiding voor het onderzoek is een melding van een bank aan de Financial Intelligence Unit (FIU).

Er is beslag gelegd op privé- en zakelijke bankrekeningen van de verdachte, de administratie en ook op een handelsvoorraad (elektronische) goederen. Het vermoeden is dat de verdachte onder andere microchips heeft geleverd aan bedrijven/entiteiten in Rusland. Deze microchips kunnen eveneens worden gebruikt voor de productie van wapens. Bekend is dat de Russische wapenindustrie momenteel kampt met een ernstig tekort aan deze microchips. De verdachte heeft vermoedelijk bewust gedaan alsof deze goederen een andere bestemming hadden dan de feitelijke eindbestemming Rusland om zo de opgelegde sancties te omzeilen. Om deze leveringen te stoppen en nader onderzoek te doen naar het mogelijk strafbare handelen van verdachte heeft de FIOD ingegrepen.

Bij het onderzoek heeft de FIOD samengewerkt met de Douane en is ondersteuning verleend door Europol. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdachte is op vrijdag 30 september j.l. door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Sanctie regeling EU

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sanctiestabblad, waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewettabblad en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. De FIOD heeft echter niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen.

SLTN Vierkant Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!