Floris Hulshoff Pol - 12 oktober 2022

Drie steunpilaren voor toekomstig grootgebruik van metaverse

Drie steunpilaren voor toekomstig grootgebruik van metaverse image

Het concept metaverse bestaat al tientallen jaren, maar is recent weer een hot topic geworden. Stel dat de metaverse net zo ingrijpend gaat zijn als het internet en de mobiele draadloze netwerken waren – en er is geen reden waarom dat niet gebeurt – dan moeten bedrijven zichzelf nu een aantal serieuze vragen gaan stellen. We hebben bedrijven de metaverse zien ontdekken voor virtuele ervaringen door kleine aantallen early adopters, maar er is nog veel meer nodig voordat de metaverse echt mainstream kan worden. Wellington Lordelo, Senior Manager, Segment Marketing bij Equinix, beschrijft drie digitale bouwstenen die nodig zijn voor grootgebruik van metaverse.

1. Metaverse valt en staat bij sterke infrastructuur

De ‘true believers’ van de metaverse lijken ervan uit te gaan dat de noodzakelijke infrastructuur-upgrades vanzelf op hun plaats vallen als het natuurlijke resultaat van technologische vooruitgang. We zetten vraagtekens bij deze manier van denken: bedrijven hebben zeker de mogelijkheid om een digitale ‘metaverse-ready’ infrastructuur op te zetten, maar ze moeten er proactief mee aan de slag gaan. De metaverse is de technologie van morgen en die kunnen we niet realiseren met de IT-infrastructuur van gisteren. Pas als bedrijven kiezen voor een infrastructuur die fysieke en virtuele computers, storage en netwerken verbindt, daarbij uitgerust met future-proof applicaties en cloud diensten, komt de droom van de metaverse dichterbij.

2. Bouw en onderhoud metaverse vereist een strategisch ecosysteem

Het blijkt een te grote uitdaging te zijn – zelfs voor een groot bedrijf – om eigenhandig de metaverse op te bouwen. Er is een ecosysteem van samenwerkende partners nodig om de mogelijkheden en capaciteit voor een krachtig metaverse samen te brengen. Binnen een ecosysteem werken leveranciers van clouddiensten voor het snel kunnen op- en afschalen en datamigratie naast leveranciers van netwerkdiensten, die helpen om belangrijke functies te virtualiseren. Uiteindelijk brengen vendor-neutral interconnectie-partners alles bijeen.

3. Edge technologie cruciaal voor enorme metaverse-datasets

Elk onderdeel van de digitale infrastructuur heeft een andere rol in het mogelijk maken van de metaverse. Het inzetten van digitale infrastructuur aan de edge is een belangrijke stap om de metaverse mogelijk te maken. Volgens de Global Interconnection Index 5.0 van Equinix vormen edge-locaties de brug tussen de virtuele en fysieke wereld: bedrijven zetten infrastructuur in op deze locaties om zo dicht mogelijk bij zo veel mogelijk gebruikers te komen. Door de metaverse gecreëerde datasets zijn zo groot, dat heen en weer verplaatsen  tussen gebruikers en gecentraliseerde IT-hubs voor te hoge latency-niveaus zorgt. Dankzij infrastructuur aan de edge kunnen deze data lokaal blijven, waardoor de latency binnen de perken blijft.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!