Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2022

Belastingdienst kan tips over fraude niet oppakken wegens niet AVG-compliant systeem

Belastingdienst kan tips over fraude niet oppakken wegens niet AVG-compliant systeem image

De Belastingdienst kan zo'n 25.000 tips over mogelijke fraude niet oppakken. Het systeem waarin het deze tips verzamelt voldoet niet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Dit meldt de NRC op basis van een bron. De Belastingdienst pakt naar verluid al 2,5 jaar geen fraudesignalen meer op. De aanleiding hiervoor is de Fraudesignaleringsvoorziening, die begin 2020 is stilgelegd. Dit systeem speelde een rol in de toeslagenaffaire, waarbij het als 'zwarte lijst' diende.

Miljoenenboete

Het systeem bleek niet te voldoen aan de AVG, iets waarvoor de Belastingdienst eerder dit jaar een boete van 3,7 miljoen euro kreeg opgelegd. Sindsdien is een vervangend systeem in ontwikkeling, maar dit systeem is nog niet klaar. Ook dit nieuwe systeem, dat Tijdelijke Signalenvoorziening heet, voldoet vooralsnog niet aan de AVG.

NRC meldt dat in Tijdelijke Signalenvoorziening momenteel geen fraudemeldingen meer worden geregistreerd. Het gaat daarbij om meldingen vanuit burgers en bedrijven over mogelijke fraude. Deze tips worden niet centraal geregistreerd totdat de Functionaris Gegevensbescherming of Autoriteit Persoonsgegevens met een positief advies over Tijdelijke Signalenvoorziening komt, meldt een woordvoerder van de Belastingdienst aan NRC.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!