Wouter Hoeffnagel - 21 oktober 2022

Europese Commissie wil dat de ICT-sector energie-efficiënter wordt

Europese Commissie wil dat de ICT-sector energie-efficiënter wordt image

De Europese Commissie wil dat de Europese ICT-sector energie-efficiënter wordt. De commissie wil de energievoetafdruk van de sector loskoppelen van de exponentiële groei van data, waarbij groen en digitale transitie hand-in-hand moeten gaan. Onder meer een energielabel is op komst.

Kadri Simson, Eurocommissaris voor Energie, zegt in een toelichting: "De Europese Green Deal en Europa geschikt maken voor het digitale tijdperk zijn twee centrale prioriteiten van deze Commissie en gaan hand in hand. Het doel is om ons energiesysteem efficiënter te maken en klaar te maken voor een toenemend aandeel van hernieuwbare energiebronnen. Hiervoor hebben we meer innovatieve digitale oplossingen nodig en een grid dat veel slimmer en interactiever is dan het nu is. Het actieplan van vandaag zal het potentieel van de digitalisering van de energiesector helpen ontsluiten en de belangrijke energiebesparingen die dit kan opleveren, ten goede komen aan alle consumenten."

Energiesysteem transformeren

Het verduurzamen van de ICT-sector maakt onderdeel uit van een transformatie van het Europese energiesysteem. Deze transformatie is volgens de Europese Commissie vereist met het oog op de Europese Green Deal en het REPowerEU Plan. Het energiesysteem moet onder meer interactiever en slimmer worden. De Europese Commissie wijst hierbij onder meer op de groeiende vraag naar datacenters en online services, wat steeds meer energie vraagt.

Concreet werkt de Europese Commissie aan een energielabel voor datacenters en computers, waarmee het de transparantie over het energieverbruik van telecomdiensten wil vergroten. Ook werkt het aan een energielabel voor blockchains.

Daarnaast wil de Europese Commissie de digitale veiligheid van energienetwerken vergroten. Zo wordt onder meer aan een Netwerk Code voor de cyberbeveiliging van grensoverschrijdende elektriciteitsstromen gewerkt, wat de veerkracht van kritieke infrastructuren moet vergroten.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!