Witold Kepinski - 24 oktober 2022

Meta AI-gestuurd spraakvertaalsysteem voor ongeschreven taal

Meta  AI-gestuurd spraakvertaalsysteem voor ongeschreven taal image

Mark Zuckerberg kondigt aan dat Meta het eerste AI-gestuurde spraakvertaalsysteem voor een ongeschreven taal, nl. Hokkien, lanceert. Het vertaalsysteem is de eerste mijlpaal voor Meta AI's Universal Speech Translator (UST) project, dat zich richt op het ontwikkelen van AI-systemen die real-time spraak-naar-spraak vertaling bieden in alle talen, zelfs talen die vrijwel uitsluitend gesproken (en dus niet geschreven) worden.

Mark Zuckerberg deelde de voortgang van dit onderzoek voor het eerst tijdens ons AI Inside the Lab-evenement in februari.

AI gebruiken om talen te vertalen is geen nieuw concept, al waren eerdere pogingen uitsluitend gericht op geschreven talen. Van de meer dan 7.000 levende talen is meer dan 40 procent echter voornamelijk mondeling, zonder een standaard of algemeen bekend schrijfsysteem. Het Hokkien is daar een voorbeeld van. Sprekers van ongeschreven talen worden vaak geconfronteerd met hindernissen wanneer zij proberen deel te nemen aan online gemeenschappen, zoals de metaverse, en de hoop is dat dit werk het voor hen gemakkelijker zal maken om te communiceren op een natuurlijke manier.

Hokkien is slechts de eerste stap op Meta’s pad om 100 talen te vertalen. Als onderdeel van dit werk geeft Meta een demo vrij en biedt het open-sourcing van het Hokkien vertaalmodel, de benchmarkdatasets en de spraakmatrix. Daarmee hoopt Meta onderzoekers in staat te stellen om hun eigen spraak-naar-spraakvertaalsystemen te maken, voortbouwend op het werk van Meta.

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!