Martijn Kregting - 31 oktober 2022

AI-toepassing geeft sneller duidelijkheid over herseninfarct of -bloeding

Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) beschikt sinds kort over een applicatie die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI). Met de toepassing kunnen afsluitingen van de grotere hersenvaten die tot een herseninfarct leiden, automatisch worden gedetecteerd. Zo wordt sneller bepaald of het gaat om een herseninfarct of een hersenbloeding. Met deze software boekt het ziekenhuis per patiënt zeker tien minuten tijdwinst, stellen interventieradioloog Joris Hendriks en neuroloog dr. Rob Gons. En iedere minuut tijdwinst in de behandeling voorkomt verdere schade aan de hersenen.

Het Catharina Ziekenhuis vervult een regionale functie voor de behandeling van patiënten met een acuut herseninfarct op basis van een afsluiting van een van de grote hersenvaten. Bij die patiënten wordt door de interventieradioloog met behulp van een slangetje - een katheter - het bloedstolsel uit het bloedvat verwijderd. Dit is een trombectomie of intra-arteriële therapie (IAT). “Hoe eerder we die behandeling kunnen beginnen, hoe groter de kans op herstel voor de patiënt”, zegt Hendriks.

Realtime kijken via app

Met de nieuwe software kunnen de betrokken specialisten via een beveiligde app op hun telefoon bijna realtime de CT-beelden die in het Catharina Ziekenhuis zijn gemaakt, beoordelen. De software stuurt direct de juiste beelden door en geeft een uitkomst: wel of geen afsluiting en waar deze afsluiting zich bevindt. Hendriks: "Via de app praat ik met de dienstdoende neuroloog die naar diezelfde beelden kijkt. Zo kunnen we samen – waar we ons ook bevinden - in één minuut beoordelen of de patiënt in aanmerking komt voor een IAT-behandeling."

Tot voor kort moesten Hendriks en zijn collega's tijdens diensten wanneer ze buiten het ziekenhuis waren ergens inloggen om de beelden te beoordelen. De beoordeling van de beelden gaat nu zo veel sneller, merkt de interventieradioloog. “De doorlooptijden in ons ziekenhuis behoorden al tot de snelste van Nederland", voegt neuroloog Gons toe. "Maar als je in die top wilt blijven, moet je het proces continu verbeteren. Dat hebben we nu gedaan door de aanschaf van deze software.”

Beter kans op herstel

Uit studies blijkt dat de kans op het vinden van een behandelbare afsluiting door het gebruik van deze software hoger is, vervolgt Gons. “Als alle ziekenhuizen met deze software gaan werken dan zullen meer patiënten voor deze behandeling in aanmerking komen. Daarmee is er een betere kans op herstel voor de patiënt en vallen de hiermee samenhangende zorgkosten lager uit.”

In het Catharina Ziekenhuis zijn interventieradiologen en neurologen 24 uur per dag en 7 dagen per week oproepbaar om deze behandeling uit te voeren. Per jaar worden in het ziekenhuis 160 patiënten op deze manier behandeld.

SLTN Vierkant Insight BW 27-09 tm 04-10-2023
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!