Wouter Hoeffnagel - 08 november 2022

Ontwikkelaars klagen GitHub aan wegens softwarepiraterij

Ontwikkelaars klagen GitHub aan wegens softwarepiraterij image

Een reeks softwareontwikkelaars daagt Github voor de rechter wegens softwarepiraterij. De AI-tool Copilot van GitHhub zou licentierechten van ontwikkelaars schenden bij het aanvullen van code op basis van slimme suggesties. Ook OpenAI is aangeklaagd.

Copilot is een AI-dienst gebaseerd op OpenAI Codex van OpenAI. De dienst helpt ontwikkelaars bij het schrijven van code door het geautomatiseerd aanvullen van code. Een advocatenkantoor start in de Amerikaanse staat Californië een massarechtszaak. Zij schenden dat GitHub de rechten van ontwikkelaars schendt. Ook zou het in strijd met zijn eigen voorwaarden en privacybeleid handelen, en de California Consumer Privacy Act en de DMCA-code 1202 schenden.

'Copilot schendt rechten van ontwikkelaars'

De boze ontwikkelaars stellen dat GitHub de AI-modellen van Copilot traint op basis van openbare repositories die op GitHub beschikbaar zijn. Dit zou in de praktijk betekenen dat GitHub hiervoor code gebruikt die ontwikkelaars onder opensource-voorwaarden op GitHub hebben geplaatst. Deze stellen onder meer data de naam van de ontwikkelaar en de gebruikte licentie vermeld moeten zijn. Bij Copilot worden deze licenties echter verwijderd, stellen de ontwikkelaars. GitHub zou zich hierdoor schuldig maken aan softwarepiraterij. Ook zou GitHub opensource-code voor eigen gewin gebruiken.

GitHub meldt in een reactie per 1 november een nieuwe functionaliteit te hebben aangekondigd die bij voorgestelde codefragmenten aangeeft waar gelijkwaardige code in de GitHub-repositories beschikbaar is. Deze functionaliteit moet vanaf volgend jaar beschikbaar komen. Meer informatie hierover is hier beschikbaar.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!