Wouter Hoeffnagel - 09 november 2022

Freedom Internet haalt ruim acht ton op bij klanten en fans

Internet provider Freedom Internet maakt bekend binnen een week 836.250 euro te hebben opgehaald via crowdfunding op CrowdAboutNow. De internetprovider zet zich in voor een open en veilig internet, waarbij de privacy van gebruikers een belangrijk onderdeel is.

Het bedrijf dat in 2019 opgericht is, startte afgelopen week hun derde crowdfunding campagne. In de crowdfunding kunnen geïnteresseerden ‘een stukje Freedom’ kopen in de vorm van een certificaat waarmee zij mede-eigenaar worden van de missiegedreven provider. In de eerste week kochten 424 klanten en fans certificaten. Vanaf nu is het ook mogelijk om een stukje Freedom te bemachtigen.

Eerder al miljoenen euro's opgehaald

De eerste crowdfunding van de internetprovider werd georganiseerd in 2019, toen KPN besloot haar dochteronderneming XS4ALL op te laten gaan in KPN. Met het bedrag dat werd opgehaald kon de nieuwe provider Freedom Internet opgericht worden. “We waren toen al ontzettend verrast dat we binnen drie dagen het streefbedrag van 2,5 miljoen euro hebben opgehaald”, aldus Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom Internet.

Ook in 2021, toen er groeikapitaal nodig was om de basis die het bedrijf had gelegd uit te bouwen, werd er weer gebruikgemaakt van crowdfunding. Binnen twee weken haalde het bedrijf met hulp van meer dan 1.800 fans 4 miljoen euro op. “Het is best spannend om dan nogmaals een oproep te doen aan deze groep, is men nog wel bereid om te investeren? Het succes van deze crowdfunding laat zien dat onze strijd voor meekijkvrij, open en veilig internet echt belangrijk wordt gevonden. Dat er binnen een week weer meer dan 400 mensen een investering doen, laat zien dat zij nog steeds achter onze missie staan. Het geeft ons een fantastische drive om door te bouwen!”, zegt Ter Horst. Binnen een week is 836.250 euro opgehaald, waarmee het minimale doelbedrag is bereikt. Maximaal kan er 1,5 miljoen euro opgehaald worden met de crowdfunding.

Open en veilig internet

Freedom ziet het internet, net als water en energie, als een eerste levensbehoefte waar iedereen recht op heeft. Het internetbedrijf staat voor een gluurvrij, open en vrij internet, dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Freedom bouwt echt samen met hun trouwe achterban aan een provider die vasthoudt aan hun waarden. Steeds meer internetgebruikers hechten belang aan een meekijkvrij, veilig en open internet, de wederom succesvolle crowdfunding laat zien dat een grote groep mensen het team van Freedom Internet het vertrouwen geeft om dit voor hen te realiseren.”, aldus Mark Laagewaard, CEO CrowdAboutNow.

De provider heeft investering nodig om de groei te kunnen financieren, Scholte ter Horst voorziet een snellere groei aankomende maanden die ze waar willen kunnen maken: “We verwachten de komende maanden snellere groei, omdat er veel glasvezelprojecten opgeleverd gaan worden in regio’s waar klanten van ons op de wachtlijst staan. Ook werken we er hard aan om een aansluiting te realiseren op de netwerken van DELTA Fiber en Open Dutch Fiber, dit betekent dat er op veel nieuwe plekken in Nederland, waar men nu gebruikmaakt van internet via de kabel of DSL, gekozen kan worden voor een abonnement via glasvezel. Dat levert naar verwachting veel nieuwe klanten op, omdat uit onderzoek blijkt dat huishoudens die toegang tot glasvezel krijgen, in hogere mate overwegen een overstap te maken naar een nieuwe provider. Om onze impact te vergroten willen we deze mogelijkheden om meer klanten aan te sluiten heel graag pakken, hiervoor is nu een investering nodig”.

Als ook het maximale bedrag van 1,5 miljoen euro wordt opgehaald neemt Freedom Internet mogelijk ook een kleine bestaande provider over. “Hiermee creëren we een grotere groep bestaande klanten. Daarmee kom je sneller tot een positief bedrijfsresultaat. Ook ontstaat er een grotere achterban. Dit samen maakt onze strijd voor een veilig en open internet een stuk sterker.” legt Ter Horst uit.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!