Wouter Hoeffnagel - 14 november 2022

ChristenUnie wil verbod op TikTok

ChristenUnie wil verbod op TikTok image

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder pleit voor een verbod op TikTok. Het social media-platform zou kinderen onvoldoende beschermen, waarbij onder meer het vernieuwde privacybeleid van TikTok een doorn in het oog is. Zo vreest Ceder dat de Chinese overheid toegang krijgt tot data van gebruikers.

TikTok maakte onlangs bekend zijn privacybeleid in Europa aan te passen. In de vernieuwde voorwaarden is onder meer opgenomen dat buitenlandse medewerkers waaronder Chinese werknemers toegang krijgen tot data van gebruikers. Om welke medewerkers het gaat is onduidelijk. Ook is onbekend op welke data dit betrekking heeft.

Onrust

De beleidswijziging zorgt voor onrust. Ceder laat zich op NPO Radio 1 kritisch uit over de wijzigingen en pleit voor een verbod indien de huidige voorwaarden niet worden aangepast. Ook Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering maakt zich zorgen. Zij noemt de ontwikkelingen bij TikTok zorgelijk en wil onderzoeken wat zij aan de beleidswijzigingen kan doen. Een verbod ziet Van Huffelen voor alsnog niet zitten; wel benadrukt de staatssecretaris dat TikTok zich aan de Nederlandse wet moet houden.

In een reactie aan de NOS meldt TikTok: "Het beschermen van de privacy en de veiligheid van gegevens is een topprioriteit voor TikTok. Gebruikersgegevens worden opgeslagen in de VS en Singapore. De TikTok-app is niet beschikbaar in China. We maken openbaar door welke overheden van over de hele wereld gebruikersgegevens worden opgevraagd. TikTok heeft nooit gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, en dat zouden we ook niet doen, mocht het ons gevraagd worden."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!