Floris Hulshoff Pol - 15 november 2022

Ictivity lanceert De Nationale IT-test

IT-serviceverlener Ictivity lanceert De Nationale IT-test. De editie van dit jaar staat volledig in het teken van cybersecurity. Met deze test wil Ictivity inzichtelijk maken wat Nederlanders weten over online identiteit en veiligheid. Ook wil de organisatie bewustwording onder IT-gebruikers vergroten, zodat ze weten hoe ze hun eigen veiligheid waarborgen in de online wereld. In de vragenlijst komen thema’s aan bod als digiveiligheid en cybercriminaliteit, kwaadaardige software, beveiligde netwerken en bestanden, identiteit en wachtwoord en privacy en cookies. Door middel van een eindscore wordt beoordeeld hoe het gesteld is met iemands cybersecurity kennis.

Cybersecurityscore

De test richt zich op Nederlanders die online actief zijn, of dit nu meerdere keren per dag is of een paar keer per week. Door vragen in te vullen, wordt de kennis over onderwerpen als phishing, ransomware, virussen en malware getoetst. Ook worden er vragen gesteld over motieven van cybercriminelen en het beveiligen van computers en mobiele apparaten. Na het afronden van de test krijgt de deelnemer een uitslag in de vorm van een score. Deze geeft aan hoe het gesteld is met de kennis op het gebied van cybersecurity op een schaal van onvoldoende tot zeer goed. Ook worden tips gegeven om de eigen cybersecurity te verbeteren.

Wilbert van Beek, algemeen directeur bij Ictivity: “Nederlanders zijn vaker online en ook vanaf steeds jongere leeftijd. Tegelijkertijd neemt cybercrime alsmaar toe en passen cybercriminelen steeds weer nieuwe technieken toe. Als IT-serviceverlener weten we dat de mens zelf een grote rol speelt in online veiligheid. Door de juiste kennis en het treffen van maatregelen, kan iemand de kans enorm verkleinen om slachtoffer te worden van cybercrime. We zien echter dat IT-kennis, ook op het gebied van cybersecurity, vaak nog te wensen over laat. Als je van huis gaat dan doe je de deur op slot en leg je kostbare bezittingen uit het zicht, omdat dit de kans op inbraken verkleint. Online werkt het precies zo. Met De Nationale IT-test willen we kennis en bewustwording op het vlak van cybersecurity vergroten, zodat iedereen verantwoord en veilig met zijn of haar digitale identiteit en veiligheid omgaat. We gaan de resultaten van het onderzoek ook proactief delen, waarbij we deze voorzien van de nodig tips. Zo kunnen organisaties de digivaardigheid van hun medewerkers naar een volgend niveau tillen en daarmee de digiveiligheid binnen de organisatie vergroten.”

Doe de Nationale IT-test hier.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!