Floris Hulshoff Pol - 18 november 2022

Metaverse centraal tijdens Immersive Tech Week in Rotterdam

Metaverse centraal tijdens Immersive Tech Week in Rotterdam image

De Immersive Tech Week (ITW) vindt dit jaar, na 7 jaar Amsterdam, plaats in de moderne metropool Rotterdam. Van 28 november tot 2 december 2022 zullen ‘De Doelen’ omgetoverd worden tot een plek waar creativiteit, innovatie, business, onderzoek en kunst samenkomen met augmented reality, haptics, web3, metaverse, technologie en virtual reality. Het evenement met 150 sprekers, een trade show waar bedrijven hun laatste innovaties tonen, 100 aanwezige organisaties en ruim 2000 bezoekers verenigt verschillende partijen en disciplines. Bezoekers worden uitgenodigd om toepassingen te ervaren op de ITW Playground en in de Church of VR. Tijdens ITW zal men technische oplossingen bespreken voor onder andere de gezondheidszorg, creatieve industrie en het onderwijs.

De digitale stad Rotterdam

In de nabije toekomst zullen virtual en augmented reality een steeds grotere rol gaan spelen in het helpen oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Zo is er op dinsdagochtend een sessie in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Sharing Cities Alliance over uitdagingen en kansen voor steden die versneld willen digitaliseren. Daarnaast worden Rotterdammers uitgenodigd om hun zorgen en verwachtingen omtrent de impact van immersieve technologie op hun stad en leven te delen tijdens workshops van Rathenau Instituut.

Kansen en risico’s

Tijdens verschillende sessies zullen naast de positieve aspecten ook de risico’s van bijvoorbeeld discriminerende algoritmes en gezichtsherkenning software belicht worden. Ook zal met Netwerk Mediawijsheid worden stilgestaan bij vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zich mediawijs en veilig kunnen bewegen in immersieve werelden zoals games, VR-ervaringen en de metaverse? Oprichter en directeur van ITW, Benjamin de Wit, geeft aan: “De Immersive Tech Week betekent meer dan het boosten van Virtual Reality. Immersive Tech heeft een ongelooflijk potentieel, zowel in positieve als negatieve zin. Als sector moeten wij ervoor waken dat de technologieën op een sociaal maatschappelijke manier gebruikt worden.”

Longscans bekijken met VR-bril

In het Rotterdamse Erasmus MC worden longscans bekeken met behulp van een VR bril. Vroeger moest er tijdens de operatie een groot deel van de long weggesneden worden, maar door de huidige technologie krijgt de chirurg tegenwoordig beter inzicht in de locatie van de tumor en behoudt de patiënt daardoor meer longcapaciteit. Dit is een van de ontwikkelingen waar de Rotterdamse intensivist Diederik Gommers, een van de sprekers op ITW, trots op is: “Binnen het Erasmus MC zijn wij altijd op zoek naar innovaties die onze gezondheidszorg verbeteren. De mogelijkheden die tech biedt zijn eindeloos maar staan nog in de kinderschoenen. Door in te zetten op medische innovaties en de implementatie hiervan kunnen wellicht het hoofd bieden aan de steeds maar stijgende zorgvraag ondanks de personeelskrapte.”

Educatie en verantwoordelijk gebruik

Immersive tech wordt inmiddels gebruikt in meerdere lesprogramma’s van de Hogeschool Rotterdam, bijvoorbeeld in de opleiding van gezondheidszorg. Studenten doen praktische ervaring op door VR simulaties in te zetten. De Hogeschool Rotterdam tevens partner van ITW is aanwezig met onder andere een designwedstrijd, presentaties van studenten en een tentoonstelling van bijzondere technologische toepassingen.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!