Wouter Hoeffnagel - 19 november 2022

CWI spin-off DuckDB Labs werkt samen met MotherDuck

CWI spin-off DuckDB Labs werkt samen met MotherDuck image

CWI spin-off DuckDB Labs is betrokken bij de oprichting van MotherDuck, een startup die deze week bekendmaakte 47,5 miljoen dollar te hebben binnengehaald van investeerders. MotherDuck wil het open-source DuckDB-systeem met de cloud verbinden. Jordan Tigani, oprichter van het cloud-gebaseerde data-analyseplatform van Google BigQuery. Investeerder Andreessen Horowitz nam een groot deel van de investering voor zijn rekening.

DuckDB is een databasesysteem dat grote hoeveelheden gegevens efficiënt beheert en analyseert. Het is in 2019 gelanceerd door onderzoekers Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt van de onderzoeksgroep Database Architectures van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Voor de ontwikkeling van het systeem zijn de modernste technieken gebruikt, waaronder CWI-uitvindingen als vectorized query processing. DuckDB is ontworpen om ingebed in lopende processen te werken. Dit nieuwe concept noemt DuckDB embedded analytics en opent mogelijkheden voor bestaande en toekomstige toepassingen zoals mobiele apps of intelligente (zelfrijdende) auto's.

Sinds de lancering is DuckDB door zowel onder datawetenschappers als techbedrijven snel populair geworden omdat het overal en snel werkt, zelfs binnenin een webbrowser. In 2021 is CWI spin-off bedrijf DuckDB Labs opgericht. Het bedrijf is gevestigd bij CWI op het Amsterdam Science Park, en wordt geleid door Mühleisen en Raasveldt. Het aantal downloads is in het afgelopen halfjaar meer dan verdrievoudigd. Deze maand is de app ruim 800.000 gedownload.

MotherDuck

Begin 2022 trok DuckDB de aandacht van Tigani. De CEO gelooft dat de eenvoud en gemak van data-analyse voor de meeste gebruikers veel belangrijker is het aankunnen van reusachtige datagroottes. Vanuit die overtuiging stelde hij zich een clouddienst voor bovenop DuckDB. "We bouwen een data-analyseplatform dat met je meegroeit, zonder de complexiteit van gedistribueerde systemen. Je kunt met gemak opschalen én afschalen als je behoeften veranderen", stelt MotherDuck op haar website.

De oprichters van MotherDuck vormen samen een prestigieus team dat naast Tigani bestaat uit industrie-veteranen die in het verleden onder meer de opslaginfrastructuur voor Facebook en de clouddienst voor Elastic Search hebben ontworpen. Het overgrote deel van het team is gevestigd in de VS, maar heeft ook al een Amsterdamse tak.

Nieuwe incubatiestrategie

DuckDB Labs ontving vanaf de start diverse investeringsaanbiedingen ontvangen van durfkapitalisten, maar besloot geen durfkapitaal aan te nemen. De oprichters kozen voor een bedrijfsmodel waarbij samenwerking met enkele belangrijke partners centraal staat. "We kijken uit naar de toekomstige groei en nieuwe toepassingen die de samenwerking met MotherDuck zal brengen. Dankzij het MotherDuck team kunnen we onze inspanningen richten op onafhankelijke innovatie van DuckDB en groei van onze open-source gemeenschap", zegt Mühleisen, die zijn CEO-schap bij DuckDB Labs combineert met een vaste onderzoekspositie bij het CWI.

"Ons idee is om DuckDB Labs klein en ambachtelijk te houden, maar een apart bedrijf te incuberen waarin durfkapitalisten kunnen investeren,  waardoor het snel zal groeien", legt Mühleisen uit. De oprichting van DuckDB Labs en nu MotherDuck past in de lange termijn visie van de Database Architectures groep van het CWI om een R&D data-ecosysteem in Nederland te creëren.

SLTN Vierkant Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!