Floris Hulshoff Pol - 21 november 2022

Benelux software-industrie wordt steeds meer winstgevender

Benelux software-industrie wordt steeds meer winstgevender image

Over de afgelopen tien jaar zijn softwarebedrijven in de Benelux regio steeds winstgevender geworden, mede door de transitie naar schaalbare SaaS-bedrijfsmodellen en daaraan gerelateerde terugkerende inkomstenstromen. De software-industrie blijft stabiel met een aanhoudend groeipercentage van 25 procent in 2022, ondanks de huidige economische situatie, die wordt gekenmerkt door inflatie en schaarste aan middelen. Afgelopen donderdag 17 november 2022 vond in Utrecht de Main Software 50 Benelux plaats, waarbij een verdere onderbouwing van deze trend werd gepresenteerd. De Main Software 50 is de toonaangevende ranglijst van de meest succesvolle softwarebedrijven binnen de Benelux. 90 procent van de Main Software 50-bedrijven behaalde een EBITDA-marge van meer dan 10 procent, terwijl dit tien jaar geleden slechts 50 procent was. Bovenaan de lijst staat de Belgische softwareleverancier UgenTec, die PCR-workflow- en analyse-standaardisatieoplossingen levert aan klinische laboratoria.

De Main software 50 is de toonaangevende ranglijst voor de meest succesvolle softwarebedrijven in de Benelux. De ranglijst werd voor het eerst gepubliceerd in 2012 om de belangrijke maar vaak onder gerapporteerde bedrijfssoftwaresector onder aandacht te brengen. Initiatiefnemer en software-investeerder Main Capital Partners indexeert de honderden bedrijven die zich elk jaar aanmelden op basis van zeven objectieve bedrijf statistieke: omzet, omzetgroei, winstgevendheid, omzet uit Cloud/SaaS-services, terugkerende omzet, internationale omzet, en omzet uit partnerkanalen. De resultaten worden geverifieerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Dialogic. Voor het eerst is de Main software 50-ranglijst uitgebreid naar de hele Benelux. Bram Kaashoek, Managing Partner Market Intelligence & Performance Excellence, benoemd: “Met het evenement willen we laten zien dat zowel de Nederlandse als de Belgische softwaresector een gezonde en welvarende industrie is. Dit is essentieel omdat een gezonde software-industrie in hoge mate bijdraagt aan de concurrentiekracht en daarmee de weerbaarheid van de economie in de Benelux versterkt.”

Robuustheid van de softwaremarkt in de Benelux

Zoals de ranking heeft aangetoond, heeft het softwarelandschap in de Benelux een aanzienlijke groei van recurring omzet laten zien, ondanks de onstabiele economische situatie, de schaarste aan middelen en inflatie. Het aandeel van de recurring omzet steeg van 54 procent in 2013 tot 81 procent in 2021. Deze recurring omzet is een essentiële indicator voor de efficiëntie van een softwarebedrijf en de robuustheid van hun bedrijfsmodel. Verder zijn de softwarebedrijven in de ranking ook productiever geworden. In 2022 behaalden zij een gemiddelde omzet van 128k per FTE. Het gemiddelde is de afgelopen tien jaar met 2.0 procent per jaar gegroeid.

Maatschappelijk impact

Voor verschillende bedrijven die de top van de lijst hebben gehaald, is zelfs aangetoond dat een deel van hun succes is gebouwd op de komst van de Covid-pandemie. Deze bedrijven leveren softwareoplossingen voor Covid-testtrajecten, digitaal samen- en thuiswerken en voor de schijnende personeelstekorten. Om deze reden was het hoofdthema van de Main Software 50 de maatschappelijke impact van bedrijfssoftware. Met software kunnen we bouwen zonder daadwerkelijk stenen te gebruiken, wat betekent dat de grenzen van wat gebouwd kan worden eindeloos zijn. “De software-industrie heeft een enorme impact op de samenleving omdat ze kosteneffectieve oplossingen biedt. Softwaretoepassingen en -programma’s maken workflows niet alleen handiger en efficiënter, maar ze dragen ook bij aan de samenleving om bepaalde gaten op te vullen.”, aldus Bram Kaashoek.

Overall champions 2022: UgenTec, Plauti en Liquit

Tijdens de ceremonie werden vijf awards uitgereikt: de Overall Champions Awards voor de top 3 van de ranglijst, de Highest Growth Award voor het bedrijf met de hoogste omzetgroei en de Main Accelerator Award voor het meest veelbelovende opkomende bedrijf. De 1e Overall Champion en nieuwkomer van de dit jaar is UgenTec, een softwareleverancier van PCR-workflow- en analysestandaardisatie-oplossingen voor de gezondheidszorgsector. De tweede plaats is toegekend aan Plauti, leverancier van datamanagement-oplossingen voor het Sales Force platform. Met deze winst is het bedrijf ten opzichte van vorig jaar gestegen vanaf de 6e. De derde plek is toegekend aan Liquit, een softwarebedrijf dat oplossingen levert voor digitale werkplekken zodat mensen overal en altijd gemakkelijk kunnen werken.

Main accelerator Award voor Belgische GDPR bedrijf Accurat

Elk jaar verwelkomt de Main Software 50 vele nieuwe gezichten. Om deze reden werd voor de tweede achtereenvolgende keer de Main Accelerator Award uitgereikt. De prijs is bedoeld voor het best presterende bedrijf jonger dan 5 jaar met een omzet van minder dan 1 miljoen euro. Deze bedrijven staan meestal niet in de Main Software 50, die doorgaans grotere, meer volwassen bedrijven bevat. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe softwarebedrijven op de Benelux-markt gekomen en we zien steeds meer inzendingen uit dat segment. Deze veelbelovende, snel groeiende bedrijven verdienen dan ook erkenning voor hun prestaties. De Main Accelerator Award werd dit jaar uitgereikt aan het Belgische softwarebedrijf Accurat, een datagericht softwarebedrijf dat GDPR-gegevens verzamelt en verwerkt voor retailers. Dit is de eerste keer dat Accurat deelneemt aan de ranglijst.

Highest Growth Award voor aanbieder van QR-bestelplatform Jamezz

De Highest Growth Award is een onderscheiding voor het bedrijf dat tussen 2020-2021 de hoogste omzetgroei wist te realiseren. De winnaar, een nieuw gezicht in de industrie, wordt toegekend aan QR-bestelplatform Jamezz. Naarmate de vraag naar Covid-gereguleerd bestellen en thuisbezorgen toenam, wist Jamezz een omzetgroei van 900 procent te realiseren. Het bedrijf bedient alleen al in Nederland meer dan 2.000 horecaorganisaties, is marktleider in de Benelux voor zelfbestelling en heeft de ambitie om binnen 5 jaar marktleider te worden in Europa.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!