Redactie - 30 november 2022

Gartner presenteert Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance

Gartner presenteert Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance image

De financiële functie verandert snel. Mensen en machines werken samen aan het transformeren van financiële en zakelijke mogelijkheden, aansturen van procesefficiëntie en automatiseren van datapijplijnen, blijkt uit de eerste Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance van marktonderzoeker Gartner.

"Een toekomstige autonome financiële organisatie vereist dat mensen en machines samenwerken in een 'leerloop'", zegt Mark D. McDonald, senior director research in de Gartner Finance-praktijk. "Mensen vormen een oordeel, voeren controles uit, valideren output en waarborgen financiële integriteit, terwijl machines zich concentreren op het analytische werk en repetitieve processen waarmee mensen relatief worstelen."

De technologie achter autonome finance

Deze Hype Cycle laat financiële leiders kennismaken met de technologiethema's die ten grondslag liggen aan het concept van autonome finance, die de cyclus van technologische evolutie in de financiële sector de komende tien jaar aandrijven (zie figuur 1).

Afbeelding 1: Gartner Hype Cycle voor Emerging Technologies in Finance, 2023
gartner-Hype-Cycle-for-Emerging-Technologies-in-Finance-530breed-2022.jpeg
Bron: Gartner (november 2022 / klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Drie thema's

"Er zijn drie brede thema's voor de technologieën in deze hype cycle", zei McDonald. “Ten eerste zijn er technologieën zoals decision intelligence, die effectieve en efficiënte organisaties aansturen. Ten tweede is er een groep transformationele technologieën zoals composable applicaties, die nieuwe digitale zakelijke mogelijkheden kunnen stimuleren. Ten derde zijn er technologieën zoals augmented data quality, die het verzamelen, opslaan en ophalen van data automatiseren en de nauwkeurigheid vergroten.”

Aangezien alleen evoluerende en toekomstgerichte technologieën zijn opgenomen in de Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance, 2023, adviseren Gartner-experts dat financiële leiders selectief zijn. Gartner adviseert hen de trends uit te kiezen die het beste aansluiten bij de behoeften van hun organisatie, roadmaps voor de korte en lange termijn ontwikkelen voor het afstemmen van financiën op ontwikkelende trends en hun organisaties in staat te stellen geleidelijk te evolueren.

'Begin met kleine stappen'

"Begin met kleine stappen en iteraties met een lager risico. Niet alleen om grote fouten te voorkomen, maar ook om de financiële organisatie de tijd te geven voor een dergelijke geleidelijke evolutie", aldus McDonald. "In de loop van de tijd gaan iteratieve verbetercycli een breder scala aan processen en verantwoordelijkheden bestrijken."

In de Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance vallen drie technologische innovaties op die op weg zijn naar mainstream adoptie binnen vijf jaar en die de potentie hebben tot het transformeren van de financiële organisatie.

Composable toepassingen

In afwijking van de monolithische en inflexibele technologietoepassingen die gewoonlijk worden geassocieerd met bedrijfstechnologie, zijn composable toepassingen ontstaan als reactie op de grotere vraag naar zakelijk aanpassingsvermogen in meer volatiele tijden.

Composable applicaties, die aan de zogeheten 'Peak of Inflated Expectations' staan, zijn modulair van aard en gebouwd voor het ondersteunen van snelle, veilige en efficiënte applicatieveranderingen in het licht van frequente verstoringen en nieuwe kansen. De verbeterde flexibiliteit van bedrijfstechnologie stimuleert veerkracht en aanpassingsvermogen in het hele bedrijf.

Composable applicaties zijn gebouwd als flexibele composities van goed verpakte modules met zakelijke applicatiemogelijkheden. De "samenstellers" zijn meestal een een gecombineerd team dat bestaat uit zowel business als IT. De makers van de modules kunnen applicatieleveranciers of centrale IT-software-engineeringteams zijn.

Decision intelligence

Decision intelligence (DI) staat aan de 'Innovation Trigger' van de hype cycle. DI is een praktische discipline die wordt gebruikt om de besluitvorming te verbeteren door expliciet te begrijpen en te ontwikkelen hoe beslissingen worden genomen en hoe resultaten worden geëvalueerd, beheerd en verbeterd via feedback. De huidige hype rond geautomatiseerde besluitvorming en augmented intelligence, aangewakkerd door AI-technieken bij de besluitvorming, heeft de kwetsbaarheid van oude bedrijfsprocessen in deze nieuwe omgeving aan het licht gebracht.

Een steeds complexere zakelijke omgeving, met een steeds onzekerder tempo van zakendoen en steeds meer beslissingen die door machines worden genomen creëren een gevoel van onbehagen vanuit menselijk en ook regelgevend perspectief. Er is een behoefte aan een transparante weergave van de wijze waarop beslissingen worden genomen.

Vanuit een puur zakelijk perspectief is het logisch om ongestructureerde ad-hocbeslissingen die in silo's en onsamenhangend zijn te beperken en de resultaten van collectieve beslissingen binnen een hele organisatie op de juiste manier te harmoniseren. Er zijn nu softwaretools in opkomst waarmee organisaties DI-projecten en -strategieën praktisch kunnen implementeren.

Intelligente toepassingen

ERP-implementaties van de afgelopen decennia waren gericht op het verzamelen van transactiegegevens. Nu gaan financiële organisaties gebukt onder de hoeveelheid verzamelde informatie en weten ze niet hoe ze deze moeten analyseren of gebruiken.

Een nieuw soort softwareleveranciers introduceert intelligente applicaties (IA's), die de 'Peak of Inflated Expectations' betreden. Deze applicaties worden aangevuld met AI en verbonden gegevens uit transactie- en externe bronnen, voor het genereren van een systeem dat gecontextualiseerde functies, ervaringen en processen biedt en voortdurend kan leren, verbeteren en aanpassen.

De belofte van dergelijke platforms is dat de financiële afdeling meer tijd kan besteden aan bedrijfsondersteuning en beperkte interne AI-middelen kan gebruiken om bedrijfsspecifieke AI-gestuurde oplossingen te bouwen.

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in: Hype Cycle for Emerging Technologies in Finance, 2023. Ook kunnen CFO's en financiële leiders deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!