Wouter Hoeffnagel - 02 december 2022

Google in beroep tegen Europese miljardenboete

Google in beroep tegen Europese miljardenboete image

Google tekent beroep aan tegen een boete van ruim 4 miljard euro die het opgelegd krijgt van de Europese Commissie. Het bedrijf kreeg de boete wegens het belemmeren van de concurrentie door het maken van afspraken met smartphonefabrikanten en telecombedrijven over het gebruik van zijn zoekmachine.

Het Amerikaanse techbedrijf kreeg in eerste instantie een boete van ruim 4,3 miljard euro. Google ging eerder al in beroep bij het Gerecht van de Europese Unie, waarna de rechter de boete verlaagde tot ruim 4 miljard euro. Google kan zich echter niet vinden in het oordeel van het Gerecht en stapt daarom nu naar het Hof van Justitie van de Europese Unie.

'Android zorgt voor meer keuzevrijheid'

Google stelt dat Android juist voor meer keuzevrijheid heeft gezorgd in plaats van deze heeft ingeperkt. Ook stelt het Amerikaanse bedrijf duizenden succesvolle bedrijven te ondersteunen in zowel Europa als wereldwijd.

Het Amerikaanse bedrijf kreeg tot nu toe al 8 miljard euro aan boetes opgelegd door de Europese Commissie wegens machtsmisbruik. De boete waar het bedrijf nu tegen in beroep gaat is onderdeel van een drietal boetes die Google kreeg opgelegd. Het bedrijf gaat ook in beroep tegen een boete van 2,4 miljard euro die het opgelegd kreeg wegens oneerlijke concurrentie met zijn prijsvergelijker Google Shopping. Ook gaat het in beroep tegen de derde boete van 1,49 miljard euro wegens machtsmisbruik op de markt voor online zoekadvertenties.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!